Kia zaútočí na BMW X6

Kia sa nedávno pochválila štúdiou veľkého crossoveru Cross GT. Už z jeho rozmerov a dynamického dizajnu vyplýva, že Kórejčania majú v blízkej budúcnosti plán zaútočiť na konkurenciu z Mníchova. Napríklad na BMW X6.

13.03.2013 09:10
Kia Cross GT Foto:
Kiu Cross GT poháňa hybridná sústava s výkonom až 373 kW.
debata

Aj keď v tomto prípade nejde o kríženca SUV a kupé, športový charakter konceptu uprieť rozhodne nemožno. O jeho dizajn sa postaralo štylistické štúdio Kia Design Center v kalifornskom Irvine. Na dĺžku má až 4897 mm, čo je viac než súčasné Sorento, a na šírku dokonca cez dva metre (2009 mm). Rovnako monumentálny je trojmetrový rázvor náprav. Interiér napriek tomu ponúka miesto len 4-člennej posádke sediacej na samostatných sedadlách.

Kia Cross GT Foto: Kia
Kia Cross GT Kia Cross GT

Perfektný prístup zabezpečuje karoséria bez stredových stĺpikov a zadné dvere, ktoré sa otvárajú proti smeru jazdy. Luxusnú atmosféru na palube umocňujú splývavé línie a množstvo dekorácií z pravého dreva, dokonca aj v batožinovom priestore. O dostatok svetla sa stará presklená strecha s oknami v tvare včelích plástov.

Kia Cross GT Foto: Kia
Kia Cross GT Kia Cross GT

Ako velí súčasná móda, pre pohon zvolila Kia hybridnú sústavu. Tvorí ju vidlicový 6-valec 3,8 V6 spojený s elektromotorom. Ten umiestnili konštruktéri medzi spaľovací agregát a 8-stupňovú automatickú prevodovku. Kia udáva celkový maximálny výkon až 373 kW. A keďže ide o dobíjateľný plug-in hybrid, Cross GT dokáže v čisto elektrickom režime prejsť 30 kilometrov. Samozrejmosťou tohto crossoveru je pohon oboch náprav.

O budúcnosti ešte nie je rozhodnuté. Miesto premiéry však naznačuje, že Cross GT bude vo svojej produkčnej podobe určený v prvom rade pre americký trh. Tu by mohol nahradiť veľké SUV Borrego, ktoré sa do Európy nedováža.

Kia Borrego Foto: Kia
Kia Borrego Kia Borrego
debata chyba
Články podľa značiek