Range Rover Sport bude pre siedmich

Pod krídlami indickej Taty napreduje britský Land Rover tak ako nikdy predtým. Po vlaňajšej premiére luxusného Range Roveru predstavil aj menší Range Rover Sport.

02.05.2013 09:02
Range Rover Sport Foto:
Nový Range Rover Sport je o 420 kg ľahší, o 8 % aerodynamickejší a až o 24 percent úspornejší.
debata (1)

Miesto premiéry New York nebolo vybrané náhodne. Práve New York je totiž mestom s najväčšou koncentráciou Range Roverov. O pokračovaní kariéry menšieho derivátu vlajkovej lode nebolo najmenších pochybností. Krok do neznáma, keď v roku 2005 Land Rover uviedol Sport na trh, sa rozhodne vyplatil. Celkovo predal neuveriteľných 380 000 kusov.

Novinka sa technicky opäť opiera o veľký Range Rover. Aj preto má karosériu vyrobenú z ľahkého hliníka. Zhodných je však len 25 % dielov. Pohotovostná hmotnosť Sportu tak medzigeneračne klesla o neuveriteľných 420 kg. Základná verzia štartuje na 2115 kg, v porovnaní s 2535 kg v minulej generácii. Pritom je nový Sport väčší. Do dĺžky pribudlo šesť a na rázvore 18 centimetrov (4850 mm). Aj preto, že tentoraz ponúkne sedemmiestny interiér, podobne ako lacnejší Land Rover Discovery. To napriek tomu, že v porovnaní s veľkým Range Roverom je stále o 15 centimetrov kratší.

Novinky sú aj pod kapotou. Základný dieselový 6-valec 3.0 TDV6 (190 kW) nedoplní totiž spočiatku veľký naftový 8-valec 4.4 SDV8, ale silnejšia verzia 6-valca 3.0 SDV6 s výkonom 215 kW. Chýbať nebudú ani benzínové motory. Nový kompresorový 6-valec 3.0 V6 Supercharged (250 kW) a silnejší 5.0 V8 Supercharged (385 kW), ktorý spraví zo Sportu najrýchlejší Range Rover všetkých čias. Na stovku bude šprintovať za päť sekúnd. Navyše sa chystá hybrid a najlacnejšia 4-valcová verzia, ktorá by mala hmotnosť Sportu zraziť pod dve tony. Všetky motorizácie budú používať 8-stupňové automatické prevodovky. Spolu s nižším aerodynamickým odporom a nižšou hmotnosťou sa postarajú o významnú redukciu spotreby. V rozmedzí od 16 do 24 percent.

Samozrejmosťou bude systém Terrain Response pohonu štyroch kolies, adaptívne tlmiče či príplatkové pneumatické pruženie a aktívne stabilizátory zamedzujúce náklonom karosérie. Na európsky trh sa nový Range Rover Sport dostane začiatkom jesene.

Range Rover Sport
Range Rover Sport
+7Range Rover Sport
1 debata chyba
Články podľa značiek