Opel zmodernizoval Insigniu

Vlajková loď Opela, model Insignia, je na trhu už piaty rok. V Russelsheime jej preto naordinovali rozsiahly facelift, ale aj modernizáciu techniky.

20.07.2013 09:00
Opel Insignia Foto:
Novú Insigniu poznáte podľa širšej masky a nových reflektorov. Najväčšou novinkou sú však úsporné benzínové motory radu SIDI.
debata (4)

Novú Insigniu spoznáte podľa širšej a nižšie situovanej masky, prepracovaných bi-xenónových reflektorov s čiernym pozadím či nového svetelného podpisu denných LED diód. Pri pohľade zboku sa Opel snažil viac odlíšiť charakter 4-dverového sedanu a 5-dverového liftbacku. Napríklad spojlerom pre 5-dverovú modifikáciu. Nové sú aj zadné svetlá a disky kolies.

V interiéri Opel konečne prerobil zložitú stredovú konzolu s množstvom ovládačov. Nahradilo ju moderné rozhranie s 8-palcovu obrazovkou a touchpad na centrálnom tuneli. Pohybom prstov po tejto ploche možno ovládať množstvo funkcií vrátane telefónu, ale aj písať písmená, napríklad pri vyhľadávaní skladby. Vodičovi uľahčuje život nový systém hlasového ovládania. Nový je aj multifunkčný volant s odlišným usporiadaním tlačidiel, a najmä prístrojový panel. Starý displej s červeným podsvietením nahradil centrálny rýchlomer s obežnou ručičkou a moderným sústredným TFT displejom.

Opel tvrdí, že nová Insignia bude najúspornejším modelom vo svojej triede. Postarajú sa o to jej nové dieselové motory 2.0 CDTi s výkonom zvýšeným zo 81 na 88, respektíve z 96 na 103 kW. Priemerne spotrebujú aj vďaka sériovému stop-štart systému len 3,7 litra nafty. Úplnou novinkou sú preplňované priamovstrekové benzínové motory 1.6 SIDI Turbo (125 kW) a 2.0 SIDI (184 kW) pre verziu 4×4. Pohonom oboch náprav môže byť naďalej vybavená aj najsilnejšia dieselová alternatíva 2.0 CDTi BiTurbo (143 kW). V zálohe je tiež úsporný preplňovaný zážihový motor 1.4 Turbo LPG (103 kW) prispôsobený na spaľovanie propán-butánu. Viac komfortu má poskytnúť prepracovaný podvozok a riadenie.

Nová Insignia sa predstaví na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Od roku 2008 z nej Opel predal 580 000 kusov. Cena Insignie štartuje v Nemecku na 24 325 eurách.

Opel Insignia
Opel Insignia
+7Opel Insignia
4 debata chyba
Články podľa značiek