Volvá budú parkovať samé

Švédska automobilka testuje systém autonómneho parkovacieho systému. Nemýľte si ho však s bežnými parkovacími asistentmi.

27.07.2013 08:00
Volvo Foto:
Autonómne parkovanie vás zbaví stresu z hľadania parkovacieho miesta a samotného parkovacieho manévru. Auto urobí všetko bez vás aj sa pre vás vráti.
debata (1)

Tie síce dokážu zvládnuť samotný parkovací manéver, nie však bez pomoci vodiča. Ten musí ovládať pohyb auta plynom a brzdou. Volvo sa pozerá do vzdialenejšej budúcnosti. Jeho systém má vodiča celkom odbremeniť od útrap parkovania vrátane hľadania miesta, samotného manévru, ale aj odjazdu.

Funguje to asi tak, že vodič vystúpi z vozidla pred parkovacím domom a pomocou aplikácie mobilného telefónu vydá príkaz na zaparkovanie. Potom môže odísť za svojimi povinnosťami. Od tejto chvíle bude vozidlo samo hľadať parkovacie miesto a aj zaparkuje, vypne motor a zamkne. Pri odchode je postup rovnaký, len v opačnom poradí. Vodič si vozidlo privolá pomocou aplikácie na miesto, kde z neho vystúpil.

Zdá sa vám to príliš uletené? Volvo netvrdí, že sa systém objaví v predaji už zajtra, ale nevidí ani technické prekážky, prečo by autá nemohli byť takýmto systémom v budúcnosti vybavené. Autonómne parkovanie však bude potrebovať okrem samotných senzorov a kamier na vozidle, ktoré budú jeho očami, aby zabránili kontaktu s inými vozidlami, chodcami či prekážkami, aj inteligentnú infraštruktúru. S vozidlom bude komunikovať a informovať ho, kde nájde najbližšie voľné parkovacie miesto a pomôže mu tiež s navigáciou. Technológia je ešte stále vo vývoji. Prvým krokom k plne autonómnemu parkovaniu bude preto nový parkovací asistent , ktorý sa objaví v novej generácii Volva XC90 koncom budúceho roka. Pravdepodobne pôjde o systém, kde vodič nájde parkovacie miesto a až potom vystúpi a nechá vozidlo zaparkovať. Podobnú technológiu už demonštroval pred približne troma rokmi Volkswagen. Jeho Park Assist Vision namontovaný v Passate, dokázal zaparkovať a vyparkovať vozidlo bez vodiča. V ponuke sa však zatiaľ neobjavil.

1 debata chyba
Články podľa značiek