BMW konečne predstavilo sériovú podobu elektromobilu i3

Pondelňajšia premiéra sa odohrala súčasne na troch kontinentoch – v mestách New York, Londýn a Peking. Aj to naznačuje, aký dôležitý je projekt elektromobilu i3 pre koncern BMW Group. Napokon jeho vývoj stál automobilku viac ako dve miliardy eur.

30.07.2013 14:12
BMW i3 Foto:
Na troch miestach sveta vrátane Pekingu predstavili nový elektromobil BMW i3.
debata (2)

Projekt sa dostáva do finálnej fázy približne dva roky po premiére rovnomenného konceptu BMW i3. Dizajn je síce o niečo konvenčnejší, ale to podstatné ostalo. BMW i3 bude prvým sériovým automobilom sveta s karosériou vyrobenou z plastov vystužených uhlíkovými vláknami CFRP (Carbon Fiber Reinforced Plastic).

Tento ultraľahký a ultrapevný materiál, ktorý sa doteraz využíval takmer výlučne v motoristickom športe, má kompenzovať hmotnosť akumulátorov. Tie sú totiž stále ťažšie, než by si konštruktéri priali. BMW i3 preto nie je len obyčajný elektromobil. „Je to revolučný krok vo vnímaní mobility,“ vyhlásil v New Yorku na jeho konto šéf BMW Norbert Reithofer.

BMW i3 bude prvým mníchovským elektromobilom.... Foto: BMW
BMW-i3 BMW i3 bude prvým mníchovským elektromobilom. Vďaka ľahkej konštrukcii z vystužených plastov prejde na jedno nabitie 160 km. Verzia s predĺženým dojazdom až 300.

Vďaka tomu sa hmotnosť automobilu s dĺžkou približne štyri metre podarilo ustrážiť na 1 195 kg. Len pre zaujímavosť, o čosi väčší elektrický Nissan Leaf váži 1 525 kg. Karoséria ponúkne miesto štyrom pasažierom. Prístup do nej zabezpečia nielen klasické predné, ale aj zadné protismerné dvere podobné Mini Clubman.

BMW i3 bude poháňať vzadu uložený elektromotor s hmotnosťou 50 kg a s výkonom 125 kW. To mu umožní akceleráciu z 0 na 100 km/h za vynikajúcich 7,2 s. Maximálnu rýchlosť však elektronika obmedzí na 150 km/h.

Hmotnosť elektromobilu BMW i3 je necelých 1 200... Foto: BMW
BMW-i3 Hmotnosť elektromobilu BMW i3 je necelých 1 200 kg.

Kapacita centrálne umiestnených li-ion akumulátorov 22 kWh, na ktorých vývoji participovalo aj samotné BMW, stačí na dojazd 160 km. V úsporných režimoch Eco Pro a Eco Pro+ sa však zvýši až na hranicu 200 km. V ponuke bude aj verzia s predĺženým dojazdom. Vďaka kompaktnému motocyklovému dvojvalcu s objemom 0,65 litra a s výkonom 25 kW sa tak dosah BMW i3 predĺži na 300 km. Spaľovací motor bude čerpať benzín z miniatúrnej deväťlitrovej nádrže umiestnenej pod prednou kapotou.

Nabíjanie akumulátorov na 80 % kapacity potrvá v prípade verejnej 50 kW dobíjacej stanice len 30 minút. Príplatková domáca nabíjačka iWalbox, ktorú vyvinulo tiež BMW, potrebuje na dobitie približne šesť hodín a bežná zástrčka až osem. Ak vás však i3 nechá na ceste s vybitými akumulátormi a vozidlo nie je možné sprevádzkovať, má BMW pripravený program zdieľania automobilov DriveNow.

Interiér ponúka napriek kompaktným rozmerom... Foto: BMW
BMW-i3 Interiér ponúka napriek kompaktným rozmerom dostatok priestoru. Aj vďaka absentujúcej stredovej konzole.

Novinka sa môže pochváliť aj špičkovou konektivitou. Všetky vozidlá budú vybavené špeciálnou SIM-kartou, umožňujúcou využívať rôzne aplikácie a služby systému BMW ConnectDrive.

BMW odštartuje predaj i3 v Európe už v novembri. Uskutoční sa cez vybraných dílerov, multimediálne centrum CIC (Customer Interaction Centre) a tiež online. Cena sa začína na 34 950 eurách. To je síce o 20 % viac, než zaplatíte za základnú verziu najpredávanejšieho BMW radu 3, a tiež podstatne viac ako za konkurenčný Nissan Leaf, no i tak menej, ako sa pôvodne očakávalo. Za verziu s predĺženým dojazdom si priplatíte ďalších 4 500 eur. BMW sa však nezáujmu zo strany zákazníkov neobáva. Už dnes registruje 90 000 žiadostí na testovacie jazdy, ale aj niekoľko stoviek záväzných objednávok. Okrem toho má BMW i3 na Facebooku už 1,2 milióna fanúšikov.

Prístup do auta zabezpečujú predné klasické a... Foto: BMW
BMW-i3 Prístup do auta zabezpečujú predné klasické a zadné protismerné dvere.

Výrobu revolučného elektromobilu zabezpečí nový výrobný závod BMW v Lipsku. O rok neskôr by na jeho linkách malo pribudnúť aj ekologické kupé BMW i8, ktoré poznáme zatiaľ len v podobe konceptu.

BMW i3
BMW i3
+7BMW i3
2 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #BMW #i3 #elektromobil
Články podľa značiek