Nové Twingo budú poháňať zadné kolesá

Bláznivá štúdia Renault Twin'Run a nové Twingo budú mať spoločného viac než sa zdá. Spojí ich koncepcia s motorom vzadu.

07.08.2013 08:00
. Foto:
debata (1)

Len nedávno odhalil Renault približnú podobu nového Twinga. A to vo forme poriadne uletenej štúdie Twin'Run s obrovským 6-valcovým motorom umiestneným vzadu. A predstavte si, s realitou má spoločné viac, ako by ste si mysleli. Aj sériové Twingo bude mať totiž poháňané zadné kolesá!

Sériové Twingo by malo  vychádzať zo štúdie... Foto: Renault
Renault-Twin-Run Concept 2013 Sériové Twingo by malo vychádzať zo štúdie Twin'Run. Bude mať výlučne 5-dverovú karosériu a motor vzadu.

Tretia generácia Twinga bude od základu novým autom. Zabudnite na všetko, čo sa s ním spájalo, vrátane roztomilého pohľadu jeho predných svetiel. Renault ho postaví v spolupráci s koncernom Daimler. To znamená, že bude mať dvojča v podobe pripravovaného Smartu Forfour. Spoločná platforma so Smartom prinesie Twingu totálnu zmenu architektúry. Poháňať ho bude kompaktný motor umiestnený pod podlahou kufra tak, ako to bolo doteraz typické pre Smart Fortwo.

Zmena koncepcie je podľa šéfa dizajnu Renaultu Laurensa van den Ackera pre Twingo požehnaním. Minimalizácia technologického priestoru totiž umožní vytvoriť na malom formáte podstatne viac miesta pre posádku. Kabína sa posunie viac vpred a okrem malého batožinového priestoru vzadu pribudne ďalší pod prednou kapotou. K tomu sa má pridať po prvýkrát v histórii Twinga praktická, výlučne 5-dverová karoséria a veľké sklenené výklopné zadné veko, ktoré zabezpečí dobrý prístup do kufra aale aj potrebný výhľad pri cúvaní.

Renault netají, že aj štúdia Twin'Z... Foto: Renault
Renault-Twin-Z Concept 2013 Renault netají, že aj štúdia Twin'Z Concept naznačuje dizajnové prvky nového Twinga.

S novým Twingom má Renault veľké plány. Malo by si polepšiť predajnú reputáciu. Kým totiž prvá generácia z roku 1992 bola takmer kultovým autom, tej druhej sa príliš nedarí. Vlani napríklad predal Renault len 92 569 kusov, čo bolo o vyše 30 % menej ako rok predtým. Twingo sa tak v európskom rebríčku malých mestských áut ocitlo až na štvrtom mieste. Lepšie sa predával VW up!, Fiat Panda aj Fiat 500.

Nové Twingo aj Smart Forfour sa predstavia v priebehu budúceho roka, čo je neskôr, ako predpokladal pôvodný plán. Ich výrobu zabezpečí slovinský závod Renaultu v Novom Meste, kde v súčasnosti už schádza z liniek aktuálne Twingo druhej generácie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Twingo #TwinRun #TvinZ #zadný náhon
Články podľa značiek