Číňania vyvinuli osemstupňovú automatickú prevodovku

Vývoj čínskych automobiliek napreduje. Značka Landwind príde v modeli SUV X5 s prvým autorským 8-stupňovým automatom.

10.08.2013 08:00
Landwind x5 Foto:
Čínske SUV Landwind X5 s pohonom predných kolies je na čínskom trhu už od januára. V novembri sa však predstaví verzia s osemstupňovým automatom.
debata (8)

Osemstupňové automatické prevodovky nie sú stále bežným spotrebným tovarom. O to viac prekvapuje, že sa s takouto prevodovkou už čoskoro stretneme vo vozidle čínskej produkcie.

A pritom nejde o nákup od niektorého z renomovaných dodávateľov, akými sú napríklad nemecký ZF alebo japonská spoločnosť Aisin. O vývoj prevodovky sa postarala čínska spoločnosť Shengrui Transmission v spolupráci s nemeckou Technickou univerzitou Chemnitz.

Veľkosťou sa nová čínska prevodovka nelíši od... Foto: Landwind
Landwind X5 - prevodovka Veľkosťou sa nová čínska prevodovka nelíši od starších 4-stupňových automatických prevodoviek. Aj preto môže byť uložená spolu s motorom naprieč.

Prvým čínskym autom s takouto prevodovou „skriňou“ bude SUV Landwind X5. Výhodou prevodovky je jej kompaktnosť. Rozmermi sa v podstate nelíši od štvorstupňových automatov. Aj preto môže byť spolu s preplňovaným dvojlitrovým benzínovým štvorvalcom od Mitsubishi a výkonom 140 kW, umiestnená naprieč. Zatiaľ zvládne maximálny krútiaci moment 300 Nm, čo bohato stačí, pretože motor ich je schopný vyprodukovať len 250. Prevodovka nahradí doterajší 6-stupňový automat.

Novinka sa predstaví na novembrovom autosalóne v Kantone a do predaja dorazí začiatkom budúceho roka.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Landwind #prevodovka
Články podľa značiek