Concept Mini Vision je predskokanom nového Mini

Premiéra tretej generácie novodobého Mini sa blíži. Automobilka pri tejto príležitosti predstavuje koncept Vision. Ten odhaľuje približnú podobu pripravovaného sériového modelu.

13.08.2013 12:00
Mini-Vision Concept 2013 Foto:
Koncept Mini Vision má hexagonálnu prednú masku, podobnú konceptu Rocketman a svetlá tvorené výlučne LED diódami.
debata

Revolúcia sa nekoná. Koncept Mini Vision si ctí tradíciu. Dizajn rešpektuje pôvodné oblé formy, homogénny pás okien aj „plávajúcu“ strechu. Napriek tomu tu nájdeme niekoľko noviniek. Predná maska už nie je delená. Tvorí ju veľký hexagonálny otvor s integrovanými hmlovými svetlami. Tie hlavné sú o čosi oválnejšie, sklonené viac dozadu a zvýraznené diódovým lemom pre denné svietenie. Ako sa na koncept patrí, aj ostatná štruktúra svetiel pozostáva výlučne LED technológie.

Zlatú karosériu prerastá strieborná štruktúra... Foto: Mini
Mini-Vision Concept 2013 Zlatú karosériu prerastá strieborná štruktúra tvorená vrstveným kompozitom s povrchovou štruktúrou textilu.

Pri pohľade z boku zaujmú strieborné lemy blatníkov prepojené s podbehmi, spätnými zrkadlami a spodnou okennou lištou. Zhotovené sú zo špeciálneho materiálu s názvom Organo metal, čo je vrstvený kompozit s povrchom textilu. Táto štruktúra prerastá na povrch karosérie lakovanej zlatou metalickou farbou. Vzadu nájdeme asi najväčšie svetlá, aké sa kedy na malom Mini objavili. Aerodynamike prospieva riadené prúdenie a odvetrávanie motorového priestoru v oblasti podbehov, ale aj optimalizované prúdenie vzduchu okolo kolies, či strešný spojler.

Po prvýkrát premiestnilo Mini rýchlomer z... Foto: Mini
Mini-Vision Concept 2013 Po prvýkrát premiestnilo Mini rýchlomer z centrálneho kruhového displeja priamo pred vodiča.

Interiér sa snaží napriek kompaktným rozmerom ponúknuť čo najviac priestoru. Posádke uvoľňuje miesto plávajúca stredová konzola či úsporné riešené výplní dverí. Tie sú vybavené originálnymi pružnými pásmi v tvare britskej vlajky pre uchytenie drobných predmetov.

Najväčšou zmenou je ale použitie digitálneho rýchlomeru a otáčkomeru priamo pred vodičom. Veľký centrálny kruhový displej Mini síce ostal, no prevzal na seba výlučne úlohu funkcií multimediálneho rozhrania a navigácie. Je veľmi pravdepodobné, že takéto rozmiestnenie prístrojov sa nakoniec dostane aj do sériového modelu. Systém Driving Experience Control navyše umožňuje nastavenie dvoch náladových módov osvetlenia kabíny. K tomu sa pridávajú svetelne zdroje v takzvanej Disco podlahe.

Zadné svetlá sú výrazne väčšie ako v minulosti. Foto: Mini
Mini-Vision Concept 2013 Zadné svetlá sú výrazne väčšie ako v minulosti.

O technických parametroch štúdie Mini nič neprezradilo. Je ale verejným tajomstvom, že novú generáciu Mini budú poháňať preplňované benzínové a naftové 3-valce. Okrem 6-stupňového manuálu by sa mal pod jeho kapotou objaviť aj 8-stupňový automat.

Koncept sa verejnosti ukáže pravdepodobne na blížiacom sa frankfurtskom autosalóne. Nie je však vylúčené, že sériovú podobu nového Mini predstaví britská automobilka ešte do konca tohto roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #Concept #koncept #Vision #tretia generácia
Články podľa značiek