Škoda privezie do Frankfurtu modernizované SUV Yeti

Po prvýkrát bude kompaktné SUV z Mladej Boleslavi ponúkané vo dvoch dizajnových vyhotoveniach – mestskom a outdoorovom. Pribudne parkovacia kamera či bezkľúčový prístup a štartovanie.

14.08.2013 12:15
Škoda Yeti 2014 Foto:
Nové Yeti sa dizajnom priblížilo k mladším modelom značky. Vidno to na prednej maske aj svetlách.
debata

Po štyroch rokoch výroby a predaji viac ako 263 000 kusov modernizuje česká automobilka kompaktné SUV Škoda Yeti. Facelift exteriéru sa zameral na štylistické priblíženie k mladším modelom značky. V súlade s tým dostalo Yeti novú prednú masku s centrálnym „zubom“ a novým, minimalistickým logom. Kruhové predné reflektory sú minulosťou. Yeti má svetlá podobné Octavii či modernizovanému Superbu. Nechýba v nich ani pás denných LED diód.

Horizontálne línie sa snažia zvýrazniť aj hranaté pozdĺžne hmlové svetlá. V zadnej časti nechýbajú typické trojuholníkové prelisy na veku batožinového priestoru ani nová „céčková“ grafika svetiel. Úplne nové sú aj nárazníky. Facelift uzatvára ponuka štyroch nových hliníkových diskov kolies a štyroch nových farieb karosérie – bielej Moon, zelenej Jungle, sivej Metal a hnedej Magnetic pre vrcholovú verziu Laurin & Klement.

Zadná časť dostala trojuholníkové prelisy na... Foto: Škoda-Auto
Skoda-Yeti 2014 Zadná časť dostala trojuholníkové prelisy na veku batožinového priestoru aj „céčkovú“ grafiku svetiel.

Najväčšou novinkou sú však dve dizajnové línie. Yeti bude dodávané v mestskom vyhotovedení s lakovanými plastovými časťami karosérie a vo verzii Yeti Outdoor so zvýšenou ochranou podvozka. Tá disponuje čiernymi nelakovanými podbehmi a spodnými časťami nárazníka. Svetlá výška 180 mm ostáva však pre obe verzie zhodná.

V interiéri sa udiali len kozmetické zmeny. Yeti dostalo nové trojramenné volanty dodávané v celkovo siedmich vyhotoveniach a nové poťahy či dekoračné lišty. Na palube však pribudlo niekoľko technologických noviniek. Yeti bude napríklad prvou Škodou s parkovacou kamerou Optical Parking Assistant. Príplatkový automatický parkovací asistent (Automatic Parking Assistant) zvládne odteraz nielen pozdĺžne, ale aj priečne parkovacie manévre. V ponuke príplatkov tiež pribudol bezkľúčový prístup a štartovanie Kessy.

V interiéri nájdeme nový trojramenný volant,... Foto: Škoda-Auto
Skoda-Yeti 2014 V interiéri nájdeme nový trojramenný volant, nové poťahy a dekoračné materiály, ale aj bezkľúčové štartovanie a cúvaciu kameru.

Variabilné Yeti so systémom posuvných a demontovateľných zadných sedadiel Varioflex bude po inovácii ešte o čosi praktickejšie. Od mladších modelov si totiž požičalo štyri nové prvky Simply Celever – vyberateľnú LED batériu v batožinovom priestore, obojstrannú rohož kufra, držiak na reflexné vesty pod sedadlom vodiča a vyberateľný odpadkový kôš.

Pod kapotou nájdeme, tak ako doteraz, sedem pohonných jednotiek – štyri naftové a tri benzínové. Všetky s priamym vstrekovaním paliva preplňovaním. Paleta siaha od benzínového motora 1,2 TSI (77 kW) až po najvýkonnejší diesel 2,0 TDI (125 kW). Ten môže byť najnovšie kombinovaný nielen s pohonom 4×4 vybaveným elektro-hydraulickou spojkou Haldex V., ale aj 6-stupňovou automatickou dvojspojkovou prevodovkou DSG. Sedemstupňovú prevodovku DSG bude možné odteraz objednať aj pre najslabší diesel 1,6 TDI (77 kW).

Najúspornejšou verziou Yeti bude Yeti GreenLine s motorom 1,6 TDI (77 kW), ktoré spotrebuje priemerne len 4,6 litra nafty na 100 km. K motorom 2,0 TDI (103 kW) s manuálnou 6-stupňovou prevodovkou, 1,6 TDI s prevodovkou DSG a 1,4 TSI (90 kW) s manuálom, bude možné doobjednať úsporný paket Green tec. Tento balík obsahuje stop-štart systém, rekuperáciu brzdnej energie a pneumatiky so zníženým valivým odporom (pre 1,4 TSI sériovo).

Novinkou je verzia Yeti Outdoor so zvýšenou... Foto: Škoda-Auto
Skoda-Yeti 2014 Novinkou je verzia Yeti Outdoor so zvýšenou ochranou podvozka a nelakovanými bočnými podbehmi.

V bezpečnostnom balíku pribudli nové bi-xenónové reflektory s dennými LED-diódami. Verzie s pohonom 4×4 môžu byť vybavené elektronickými asistentmi pre rozjazd do kopca a pre zjazd zo svahov. Model Yeti predstavila Škoda v roku 2009. Odvtedy predala približne 263 200 kusov, čo je viac, než očakávala. Len za rok 2012 dodala zákazníkom približne 87 400 vozidiel. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje nárast o 24,3 %. Počas prvej polovice roka 2013 sa pre české SUV rozhodlo 41 800 vodičov na celom svete. Vo svojom segmente má tak Yeti približne päťpercentný podiel.

V Českej republike sa Yeti vyrába v závode Kvasiny a v Rusku v Nižnom Novgorode. Koncom tohto roka odštartuje jeho výroba aj v čínskom Šanghaji. V Číne však bude k dispozícii aj v predĺženej verzii.

Skoda-Yeti 2014
Skoda-Yeti 2014
+2Skoda-Yeti 2014
debata chyba
Viac na túto tému: #Frankfurt #Škoda #facelift #Yeti #modernizácia
Články podľa značiek