Aj Opel bude mať litrový „EcoBoost“

Nový trojvalec 1,0 SIDI predstaví Opel pod kapotou malého Adama. Bude mať výkon 85 kW.

21.08.2013 16:00
Opel 1,0 SIDI Foto:
Nový litrový trojvalec má byť výrazne úspornejší, tichší a ľahší ako atmosférický 4-valec 1,6i, ktorý nahradí. Jeho účinnosť je 20 % vyššia.
debata (8)

Opel plní svoj sľub. Do roku 2016 chce predstaviť celkovo 13 nových agregátov. Po nových preplňovaných benzínových 4-valcoch je na rade úsporný trojvalec 1,0 SIDI.

Nový litrový zážihový agregát má v ponuke nahradiť atmosférický štvorvalec s objemom 1,6 litra. Jeho výhodou bude vyššia účinnosť, a teda aj nižšia spotreba paliva.

Do vienka dostal 4-ventilovú techniku s variabilným časovaním, vodou chladené turbodúchadlo aj priame vstrekovanie paliva. Blok valcov je vyrobený z ľahkého hliníka a podobne ako pri konkurenčnom motore od Fordu je výfukové potrubie integrálnou súčasťou hliníkovej hlavy valcov.

Nový trojvalec bude spojený s novou 6-stupňovou... Foto: Opel
opel 1,0 SIDI Nový trojvalec bude spojený s novou 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Tá je pripravená pre motory s krútiacim momentom do 220 Nm. Jej suchá hmotnosť je len 37 kg, čo je o 30 % menej v porovnaní s konkurenciou.

O zníženie vibrácií sa stará vyvažovací hriadeľ v olejovom kúpeli a o potlačenie hluku zas špeciálne kryty motora. Opel tvrdí, že jeho novinka je tichšia než pôvodný atmosférický 4-valec.

A bude aj výkonnejšia. Ponúkne 85 kW a vysoký krútiaci moment 166 Nm v rozsahu od 1 800 do 4 700 otáčok za minútu. Asistovať jej bude 6-stupňová manuálna prevodovka, ktorá váži len 37 kg.

Motor 1,0 SIDI predstaví Opel pod kapotou malého Adama na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #trojvalec #Opel #SIDI #EcoBoost #Adam
Články podľa značiek