Cadillac Elmiraj definuje americký luxus

Po dvoch rokoch sa Cadillac vracia do Pebble Beach s konceptom ultraluxusného kupé Elmiraj. Predznamenáva tvár budúcich modelov.

20.08.2013 12:00
Cadillac-Elmiraj Concept Foto:
Pri návrhu kupé Elmiraj dizajnéri rozmermi nešetrili. Na dĺžku má aristokratických 5 207 mm. Napokon, inšpirovaný je Cadillacom Eldorado z roku 1967.
debata

Pred dvoma rokmi zažiaril Cadillac na prehliadke elegancie v Pebble Beach konceptom nádherného kabrioletu Ciel. Nová štúdia Elmiraj je jeho voľným pokračovaním, no tentoraz na tému kupé.

S výrobou sa nepočíta. Elmiraj má inú úlohu, nanovo definovať pojem luxusného kupé v americkom podaní. Dizajnéri sa preto čiastočne inšpirovali legendárnym Cadillacom Eldorado z roku 1967, ktorý bol vo svojej dobe považovaný za veľmi pokrokový až provokatívny.

Elmiraj má na dĺžku takmer 5,3 metra, čo ho jasne stavia na post automobilovej high society, a klasické proporcie s priam nekonečnou prednou kapotou, pozvoľne padajúcou líniou strechy a dlhým zadným previsom. Tento monument stojí na gigantických 22-palcových diskoch kolies s karbónovými brzdami v pozadí.

Hyperluxusný interiér využíva čalúnenie z ťavej... Foto: Cadillac
Cadillac-Elmiraj Concept Hyperluxusný interiér využíva čalúnenie z ťavej kože a obklady z ručne brúseného brazílskeho palisandra.

Svetelnú techniku tvoria len úzke pásy vertikálne situovaných LED diód, ktoré ustupujú charizmatickej prednej maske. Tá vrastá po bokoch až k predným stĺpikom. Viac ozdobných prvkov či „bižutérie“ tu však nenájdeme, pretože Elmiraju vládne štylistický minimalizmus založený na dokonalých proporciách a hladkých plavných povrchoch.

Luxusný interiér ponúka štyri individuálne sedadlá a tie najkvalitnejšie materiály. Od čalúnenia ťavou kožou až po ručne brúsené obklady z brazílskeho palisandra. Prístup vzad uľahčujú nielen predné elektricky posuvné sedadlá, ale aj tie zadné, ktoré sa pri nastupovaní a vystupovaní automaticky posunú vpred o 10,2 centimetra.

S minimalistickým dizajnom dobre ladí aj elektronika na palube. Pred vodičom je transparentný analógový rýchlomer a otáčkomer zasadený priamo do TFT displeja. Navigácii slúži druhý 10-palcový TFT displej, ktorý sa v prípade potreby vysúva z centra palubnej dosky.

Svetelnú techniku tvoria len úzke pásy LED diód. Foto: Cadillac
Cadillac-Elmiraj Concept Svetelnú techniku tvoria len úzke pásy LED diód.

S realitou má však Elmiraj spoločného oveľa viac než by sa mohlo zdať. Nie je totiž len voľnomyšlienkárskym dizajnérskym cvičením. Postavili ho na novej platforme pripravenej pre produkciu nových sériových Cadillacov od roku 2015.

Napriek veľkorysým rozmerom tiež prezentuje snahu o dosiahnutie inteligentnej a ľahkej konštrukcie, ku ktorej sa Cadillac zaviazal. Pohotovostná hmotnosť 1 814 kg pri luxusnom vozidle s dĺžkou vyše päť metrov je toho dôkazom.

A k tomu všetkému musíme pripočítať novučičký vidlicový 8-valec 4,5 Twin Turbo, odvodený z menšieho motora V6, ktorý sa len nedávno predstavil v Cadillacu CTS. Dva valce navyše znamenajú výkon rovných 500 koní, teda 373 kW, a krútiaci moment 678 Nm. Prevádzkové parametre si Cadillac nechal zatiaľ sám pre seba.

Cadillac-Elmiraj Concept
Cadillac-Elmiraj Concept
+6Cadillac-Elmiraj Concept
debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Pebble Beach #Cadillac #Elmiraj #luxusné kupé #prehliadka elegancie
Články podľa značiek