Toyota privezie do Frankfurtu nabrúsený Yaris Hybrid-R

Technológia zo špeciálu Toyota TS030 s dvojicou elektromotorov, urobí z malého Yarisu poriadne nabrúsený hybridný hot-hatch. Predstaví sa ako koncept.

20.08.2013 16:00
Toyota Yaris Hybrid-R Foto:
Definitívnu podobu konceptu Yaris Hybrid-R uvidíme až vo Frankfurte nad Mohanom. Toyota totiž zatiaľ poskytla len jedinú počítačovú skicu.
debata

Hybridná technológia nemusí nutne znamenať len nižšiu spotrebu paliva. Vo veľkom sa presadila v superšportoch ako Ferrari LaFerrari alebo McLarene P1, kde zvyšuje dynamický potenciál. Presne s týmto zámerom pristúpila Toyota k úprave sériového 3-dverového Yarisu a vytvorila z neho hybridné žihadlo s názvom Yaris Hybrid-R.

Technické údaje síce ostávajú tajomstvom, ale informácia, že bude disponovať benzínovým 4-valcom 1,6 GRE (Global Race Engine), vyvinutým divíziou Toyota Motorsport GmbH, a k tomu dvojicou elektromotorov, hovoria jasnou rečou.

Toyota Yaris Hybrid-R Foto: Toyota
Toyota Yaris Hybrid-R Toyota Yaris Hybrid-R

Klasické akumulátory pritom nahradil super kondenzátor, ktorý je schopný oveľa rýchlejšie prijať energiu brzdenia a aj ju v prípade potreby rýchlo poskytnúť elektromotorom. Takže vlastne ide o systém KERS, využívaný v motoršporte.

Kam týmto konceptom Toyota presne mieri, nie je celkom jasné, ale mohla by to byť akási technologická skúška pred predstavením výkonnejšej verzie kupé Toyota GT86, o ktorej sa už dlhšie špekuluje. Toyota totiž plánuje dať aj v tomto prípade prednosť KERS-u pred turbom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Frankfurt #hothatch #hybrid #Yaris #Hybrid-R #motoršport
Články podľa značiek