Bugatti vzdáva hold francúzskemu jazdcovi Jeanovi-Pierrovi Wimillovi

V poslednom období sa so špeciálnymi edíciami Veyronu priam roztrhlo vrece. Tou poslednou je Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Legend Jean-Pierre Wimille. Vzniknú len tri kusy.

23.08.2013 12:00
Bugatti-Veyron Jean-Pierre Wimille Foto:
Bugatti Veyron Jean-Pierre Wimille
debata

Aktivita Bugatti v stavbe limitovaných sérií má prozaický dôvod. Koncern VW rozhodol, že výroba Veyronu, ktorý má už nepochybne zlaté časy napriek platnému titulu najrýchlejšieho auta planéty dávno za sebou, pobeží až do konca roku 2014. Kým však verzie kupé sú už beznádejne vypredané, otvorenej verzii Grand Sport sa až tak nedarí.

Bugatti Veyron Jean-Pierre Wimille je... Foto: Bugatti
Bugatti-Veyron Jean-Pierre Wimille Bugatti Veyron Jean-Pierre Wimille je inšpirované vozidlom Bugatti 57g Tank z roku 1937.

Francúzska značka preto plánuje šesť špeciálnych edícií, ktorými chce pritiahnuť pozornosť bohatých zákazníkov a zároveň si pripomenúť slávne osobnosti spojené s jej históriou. K nim patrí aj francúzsky pilot Jean-Pierre Wimille, ktorý pre Bugatti vybojoval dve víťazstvá v 24-hodinovom preteku v Le Mans. Prvýkrát v roku 1937 s , spoločne s Robertom Benoistom, a druhýkrát v roku 1939 na voze Bugatti 57c Tank, kde sa za volantom striedal s Pierrom Veyronom.

Inšpiráciou na špeciálnu verziu otvoreného Veyronu sa stal víťazný model z roku 1937, kde sa Bugatti 57g Tank objavilo v závodnej modro-bielej kombinácii, v tom čase typickej pre francúzske športové autá. Tú si požičia aj limitovaný Veyron Grand Sport Vitesse Legend Jean-Pierre Wimille. Tentoraz je však lak nanesený na ľahkom karbóne. Odtiene modrej dominujú aj interiéru. A okrem toho sa za zadnými sedadlami nachádza profil trate Le Mans.

Bugatti Veyron Jean-Pierre Wimille Foto: Bugatti
Bugatti-Veyron Jean-Pierre Wimille Bugatti Veyron Jean-Pierre Wimille

Špeciálny Grand Sport poháňa 8-litrový preplňovaný 16-valec z verzie Super Sport s výkonom 882 kW (1 200 k), ktorý mu udeľuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 2,6 sekundy. To z neho robí najrýchlejší roadster na svete.

Automobilka plánuje vyrobiť len tri kusy. Cena ostáva zatiaľ tajomstvom, ale vzhľadom na exkluzivitu je možné, že sa vyšplhá až k dvom miliónom eur.

Veyron Jean-Pierre Wimille
Veyron Jean-Pierre Wimille
+11Veyron Jean-Pierre Wimille

Kto bol Jean-Pierre Wimille

Jean-Pierre Wimille sa narodil v Paríži v roku 1908 ako syn novinára. Prakticky celú svoju závodnú kariéru absolvoval za volantom vozidiel Bugatti. Etorre Bugatti si všimol jeho úspechy už v roku 1933 a ponúkol mu pozíciu testovacieho jazdca. Do služieb nastúpil v čase, keď sa Bugatti v motoristickom športe príliš nedarilo. O to viac hodnotené boli jeho víťazstvá.

Jean-Pierre Wimille Foto: Bugatti
jean-pierre wimille Jean-Pierre Wimille

Prvé vavríny sa mu podarilo získať v alžírskej Grand Prix a neskôr zvíťazil v slávnom závode do vrchu La Turbie. V Le Mans stál na stupni víťazov celkom dvakrát. Posledný raz sa za volant vozidiel z Molsheimu posadil v roku 1947 v pretekoch v Bolonskom lesíku. Zomrel pri autonehode v Buenos Aires v roku 1949.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bugatti #edícia #Veyron #Grand Sport #Jean-Pierre Wimille
Články podľa značiek