Elektromobil Tesla S je najbezpečnejším autom amerických crash testov

Áno, je to tak. Posádku chráni lepšie ako Volvá či Mercedesy-Benz. Tesla S získala historicky najvyššie hodnotenie 5,4 hviezdičky.

30.08.2013 16:00
debata (4)
Tesla S zlomila všetky doterajšie rekordy... Foto: NHTSA
Tesla S Crash Tesla S zlomila všetky doterajšie rekordy amerických nárazových testov.

Americká agentúra pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) prepisuje históriu nárazových testov. Elektromobil Tesla S totiž zlomil maximá jej metodiky, ktorá doteraz hodnotila najlepšie vozidla piatimi hviezdičkami. Tento elegantný ekologický sedan však získal skóre až 5,4 hviezdičky. Exceloval pri čelnom, bočnom i zadnom náraze a rovnako dobre si viedol pri prevrátení na strechu.

Pri čelnom náraze ťažila Tesla S z dlhej deformačnej zóny, ktorú neskracuje konvenčná nedeformovateľná pohonná jednotka. Elektromotor Tesly S je totiž umiestnený na zadnej náprave a batérie v podlahe.

Bočný náraz zmierňujú mohutné výstuhy vo dverách a deformáciu strechy po prevrátení extrémne pevné stredné stĺpiky. Pri teste odolnosti strechy síce zlyhala meracia technika, no úrad konštatoval, že jej nosnosť predstavuje štvornásobok pohotovostnej hmotnosti tohto vozidla, a to aj s posádkou.

Priestor na prežitie získal skóre 63,5 %, čo je neuveriteľné, pretože také päťhviezdičkové Volvo S60 má skóre len 7,8 percenta.

Tesla S sa ukázala ako bezpečnostný predátor aj z pohľadu spoľahlivosti batérií. Nedošlo k ich vznieteniu ani k úniku nebezpečných látok. Americká automobilka tiež tvrdí, že v jej vozidlách, pričom má na mysli aj otvorený model Tesla Roadster, ešte nedošlo k žiadnej nehode, ktorá by sa skončila smrťou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla S #varsh test #nárazový test #najvyššie skóre #najbezpečnejšie auto
Články podľa značiek