Aj BMW X5 bude tankovať zo zásuvky

Len pred pár dňami vyrukoval Mercedes so svojím prvým „zásuvkovým“ hybridom - triedou S. Odpoveď z Mníchova na seba nedala dlho čakať. Na elektrinu bude jazdiť aj SUV BMW X5 eDrive. Predstaví sa ako plug-in hybridný koncept.

09.09.2013 16:00
debata (1)
Koncept dobíjateľného BMW X5 eDrive stojí na... Foto: BMW
BMW-X5 e Drive Concept 2013 Koncept dobíjateľného BMW X5 eDrive stojí na obrovských 21-palcových kolesách. Prednú časť zdobia modré „ladvinky“.

Vo Frankfurte tak uvidíme nielen elektromobily BMW i3 a i8, ale aj ekologický plug-in hybrid na báze novej generácie BMW X5, ktorá bude mať premiéru v tom istom čase. Mníchovská automobilka o technológii zatiaľ veľa informácií neuvoľnila. Isté je len to, že ekologickú x-päťku bude poháňať bližšie nešpecifikovaný preplňovaný 4-valec a elektromotor s výkonom 70 kW. Ten bude s najväčšou pravdepodobnosťou spojený s kolesami prednej nápravy.

Elektrická energia uskladnená v li-ion akumulátoroch pod podlahou batožinového priestoru umožní BMW X5 eDrive dojazd bez spaľovacieho motora do vzdialenosti 30 km. V ponuke budú však aj dva ďalšie režimy – Safe Battery, šetriaci elektrickú energiu, aby bola následne k dispozícii tam, kde to vodič uzná za vhodné, a bežný hybridný režim, kde motor a elektromotor spolupracujú v záujme čo najnižšej spotreby paliva.

zväčšiť Zásuvka našla miesto na prednom blatníku. Foto: BMW
BMW-X5 e Drive Concept 2013 Zásuvka našla miesto na prednom blatníku.

Podľa BMW by mal tento plug-in hybrid zrýchľovať na 100 km/h pod sedem sekúnd a pri maximálnom využití zásoby elektrickej energie spotrebovať len 3,8 litra paliva na 100 kilometrov. To zodpovedá produkcii len 90 gramov kysličníka uhličitého na kilometer.

Do predaja sa sériová verzia dostane pravdepodobne až na budúci rok.

BMW X5 eDrive
BMW X5 eDrive
+7BMW X5 eDrive
1 debata chyba
Viac na túto tému: #plug-in hybrid #BMW X5 #autosalón Frankfurt 2013
Články podľa značiek