Zázračný Wankel od Mazdy sa vráti do dvoch rokov

Mazda finišuje s vývojom novej generácie rotačného motora. Problémy s emisiami a so spotrebou by mali byť minulosťou.

02.09.2013 16:00
debata (4)
Neplnenie emisných noriem znamenalo koniec... Foto: Mazda
Mazda-RX-8 2009 Neplnenie emisných noriem znamenalo koniec výroby wankelu a s ním aj Mazdy RX-8. Od minulého roka tak zmizol z trhu jediný sériový model s rotačným motorom.

Z času na čas sa objavia informácie o novej generácii wanakelu od Mazdy. Niet sa čomu čudovať. Z tohto rotačného motora, ktorý Mazda uviedla n trh v roku 1964 a naposledy montovaného do kupé RX-8, sa stal takmer kult. Jeho výrobu však musela Mazda z dôvodu neplnenia emisných noriem ukončiť. Stalo sa tak vlani v júni. V Európe bola nútená zastaviť predaj kupé RX-8 dokonca už v roku 2010. Motor totiž nespĺňal emisnú normu Euro 5.

Teraz to však vyzerá, že je všetko na dobrej ceste. Podľa nemenovaného amerického zdroja webu Autoblog by sa mal úplne nový wankel objaviť pod kapotou športového modelu Mazdy už do dvoch rokov. Zatiaľ nesie kódové označenie 16X a mal by mať nižšie emisie, nižšiu spotrebu oleja a výrazne vyšší krútiaci moment, vďaka ktorému bol často terčom kritiky.

V motore sa majú premietnuť poznatky z využitia technológií Skyactiv z konvenčných agregátov, ale aj celkom nový systém zapaľovania. Šušká sa dokonca o laserovom zapaľovaní. Uvažuje sa aj nad preplňovanou verziou.

Wankelov motor predstavila Mazda v roku 1964 vo... Foto: Mazda
Cosmo Sport 67-72 30 Wankelov motor predstavila Mazda v roku 1964 vo svojom kupé Cosmo Sport.

Mazdu a Wankel spája viac ako 50 ročná história. Pracovať na vývoji rotačného motora začala už v roku 1961, keď získala potrebnú licenciu. Prvý model s wankelovým motorom, Mazdu Cosmo, predstavila na Tokijskom autosalóne v roku 1964 a do predaja uviedla v roku 1967. Napriek neustálym problémom s tesnosťou piestov, vysokou spotrebou paliva či oleja naň na rozdiel od iných automobiliek, napríklad NSU či Citroënu, nikdy nezanevrela. Nasledoval ďalší vývoj a modely R100, RX-2, RX-3, RX-4 až po RX-8 s atypickou 4-dverovou karosériou, predstavený v roku 2001 na autosalóne v Detroite.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nová generácia #Mazda #wankelov motor #renesis #Mazzda RX-8
Články podľa značiek