Frankfurt 2013: Koncept LF-NX ukazuje víziu malého SUV od Lexusu

Vyzerá ako oceľové „orgiami“, no už o pár rokov sa z neho stane luxusný prémiový crossover. V ponuke Lexusu totiž veľmi chýba.

12.09.2013 12:00
debata (1)
Ostré línie a brúsený povrch majú navodiť... Foto: Lexus
Lexus LF-NX Concept Ostré línie a brúsený povrch majú navodiť dojem, že celý koncept je vyfrézovaný z jedného jediného kusa ocele.

Nie je tajomstvom, že Lexus už dlhšie poškuľuje po triede menších SUV či crossoverov. Predaje v tomto segmente stále rastú. Lenže Lexus dokáže ponúknuť zatiaľ len veľký a drahý model RX alebo mohutné off-roady GX a LX, odvodené z Toyoty Landcruiser a Landcruiser V8. Zato BMW, Audi, Mercedes či dokonca Volvo už dávno operujú aj s menšími formátmi.

Túto dieru má zaplátať novinka, ktorej prvým avízom je štúdia Lexus LF-NX. Veľa informácií o koncepte však Lexus neprezradil. Pravdepodobne ide len o fázu hľadania optimálneho výrazu a zisťovania reakcií verejnosti. A keďže LF-NX je typický showcar, Lexus si dovolil odvážnejší prístup. Štúdia síce vychádza z dizajnového jazyka L-finesse, dobre známeho zo sériových modelov GS a najmä nového IS, no predvádza sa v extrémnom štýle.

Štvormiestny interiér je ladený vo... Foto: Lexus
Lexus-LF-NX Concept 2013 Štvormiestny interiér je ladený vo futuristickom duchu, ale dotykové plochy rozhrania RTI by sa mohli už v blízkej budúcnosti objaviť aj v sériovej produkcii.

Ostré, priam militantné tvary štúdie pripomínajú „oceľové origami“. Napokon téma kovu nie je LF-NX vôbec cudzia. Karoséria je lakovaná špeciálnou matnou farbou s brúseným povrchom, ktorý má navodiť dojem, že celý koncept je vyfrézovaný z jedného jediného kusa ocele. Drsný výraz umocňuje aj robustná ochrana podvozku, či už v oblasti nárazníkov, alebo prahov. S týmto prístupom ostro kontrastuje priam výtvarne riešená vretenová predná maska, lemovaná chrómom, ale aj silueta kabíny v štýle kupé.

Lexus LF-NX Concept. Foto: Lexus
Lexus-LF-NX Concept 2013 Lexus LF-NX Concept.

Rovnako ako prístrojový panel tvorený výlučne veľkým TFT displejom. Celkovú atmosféru dotvára kontrastne prešívané žlto-čierne kožené čalúnenie celého interiéru a typicky modré podsvietenie prístrojov.

Lexus LF-NX sa práve predastavuje na frankfurtskom autosalóne. Pod kapotou má bližšie nešpecifikovanú hybridnú sústavu. Kedy sa však dočkáme jeho sériovej podoby, zatiaľ nie je známe. No určite to nebude skôr ako v rokoch 2015–2016.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #crossover #autosalón Frankfurt 2013 #Lexus #LF-NX
Články podľa značiek