Euro NCAP: Dve hviezdičky chýbali

Zo šiestich modelov sa dvom nepodarilo získať plné skóre. Opel Adam a Mitsubishi Space Star sa musia uspokojiť so štyrmi hviezdičkami.

18.09.2013 12:00
Opel Adam Foto:
Najnižšie hodnotenie bezpečnosti získal spomedzi šiestich testovaných áut Opel Adam. Jeho výsledky však nie sú vzhľadom na kategóriu mestského modelu zlé.
debata

Posledná séria crash-testov konzorcia EuroNCAP sa zaobišla bez prepadákov typu Mercedes Citan, no rozhodne nešlo všetko hladko. Zo šiestich testovaných modelov sa dvom nepodarilo dosiahnuť najvyššie hodnotenie. Opel Adam a Mitsubishi Space Star si odnášajú po štyri hviezdičky.

Posledná séria nárazových skúšok síce obsahovala len päť áut – Lexus IS, Mazdu 6, Mitsubishi SpaceStar, Opel Adam a Toyotu Corolla, no my sme k nim priradili aj Citroën C4 Picasso, ktoré absolvovalo test už v júni. Francúzska automobilka ho uviedla na trh v lete, a tak si chcela byť na čistom. Výsledky boli preto zverejnené s predstihom.

Séria sa vyhla nepríjemným prekvapeniam, ako sa to podarilo v máji trojhviezdičkovému Mercedesu-Benz Citan. Žiadne z áut nezískalo výsledky kategórie „prepadák“. Malý Opel Adam a Mitsubishi Space Star však predsa len trochu zaváhali. Adam mal napríklad problém s inštaláciou detských sedačiek typu II/III a v jeho prospech nehovorila ani ochrana chodcov. Takže napriek dobrej ochrane dospelých a dobrému hodnoteniu asistenčných systémov to na päť hviezd nestačilo. Opal Adam dosiahol zároveň najnižšie celkové hodnotenie 79 % zo všetkých testovaných áut.

Mitsubishi Space Star malo podobné problémy ako... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP Mitsubishi Space Star Mitsubishi Space Star malo podobné problémy ako Opel Adam. O piatu hviezdičku ho ukrátila slabá ochrana chodcov a nevhodné uchytenie detských sedačiek.

Japonské Mitsubishi Space Star malo v podstate tie isté problémy. Tiež zaváhalo v ochrane detí z dôvodu nevhodného uchytenia detských sedačiek a hlavne v nedostatočnej informácii o stave deaktivovateľného airbagu. Slabé výsledky predviedlo aj v ochrane chodcov. Hodnotenie asistenčných systémov (55 %) bolo najslabšie spomedzi testovaných áut. Štyri hviezdičky preto nie sú prekvapením, hoci v celkovom hodnotení na tom bolo o chlp lepšie ako Opel Adam.

Ostatné autá získali po päť hviezd. Tou najväčšou sa stal nový Lexus IS s celkovým hodnotením 85¤%. Vďaka aktívnej kapote exceloval najmä v ochrane chodcov. No Euro NCAP vidí stále priestor na zlepšenie. V prípade Lexusu IS je to najmä v ponuke asistenčných systémov, kde má na konte len 66 %, čo je menej než spomínaný Opel Adam alebo Mitsubishi Space Star. Mazda¤6 by sa podľa Euro NCAP zas mala zlepšiť v ochrane detí. Nevhodné uchytenie detskej sedačky po smere jazdy ju v tejto kategórii degradovalo hodnotením 77 % takmer na úroveň Opela Adam a Mitsubishi Space Star. Bez problémov nie je ani ochrana chodcov.

Hviezdou poslednej série sa stal Lexus IS. No... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP Lexus IS Hviezdou poslednej série sa stal Lexus IS. No aj ten má čo zlepšovať. Najmä v asistenčných systémoch.

Toyota Corolla síce tiež získala s rezervou päť hviezdičiek, ale jej slabou stránkou je ochrana chodcov a opäť nízke hodnotenie dostupnosti asistenčných systémov. Mierne zaváhanie ukázala aj v uchytení detských sedačiek. V podstate rovnaké celkové hodnotenie dosiahol aj Citroën C4 Picasso, no z testovanej série bol jediným modelom, ktorý ukázal slabiny aj v ochrane dospelej posádky (86 %). Problémy mu robil náraz na stĺp, kde poskytuje len malú ochranu hrudníka a rebier. Slabá bola aj ochrana chodcov. Mnohé však vykompenzoval veľmi dobrou ochranou detí a vysokým skóre v oblasti asistenčných systémov.

Výsledky testov EuroNCAP (september 2013)
Model Ochrana dospelých Ochrana detí Ochrana chodcov Asist. systémy Priemer Hodno- tenie
Citroën C4 Picasso 86 % 88 % 68 % 81 % 82 % *****
Lexus IS 91 % 85 % 80 % 66 % 85 % *****
Mazda 6 92 % 77 % 66 % 81 % 83 % *****
Mitsubishi Space Star 90 % 72 % 73 % 55 % 80 % ****
Opel Adam 87 % 72 % 65 % 81 % 79 % ****
Toyota Corolla 94 % 82 % 67 % 66 % 83 % *****
Euro NCAP - Toyota Corolla Foto: Euro NCAP
Euro NCAP Corolla Euro NCAP - Toyota Corolla
Euro NCAP - Citroen C4 Picasso Foto: Euro NCAP
Citroen C4 Picasso Euro NCAP - Citroen C4 Picasso
Euro NCAP - Mazda 6 Foto: Euro NCAP
Euro NCAP Mazda 6 Euro NCAP - Mazda 6
debata chyba
Viac na túto tému: #Euro NCAP 2013 #Opel Adam #Mitsubishi Space Star #Lexus IS #Mazda 6 #C4 Picasso #Toyota Corolla
Články podľa značiek