Volvo končí s päťvalcami. Štvorvalce E-Drive budú šetriť palivo

Trend downsizingu neobišiel ani švédske Volvo. Jeden z posledných výrobcov 5-valcových motorov prechádza na preplňované dvojlitrové 4-valce. Motory s označením Drive-E sa predstavia v modelovom rade 60 a neskôr v modeloch XC70 a vlajkovej lodi S80.

24.09.2013 12:00
debata (6)
Nové benzínové 4-valce Drive-E dostanú... Foto: Volvo
Volvo Drive-E Nové benzínové 4-valce Drive-E dostanú preplňovanie kompresom aj turbodúchadlom.

Nová generácia motorov Drive-E znamená koniec legendárnych severských 5-valcov s objemom 2,4 litra. Objem nahradí technológia preplňovania kompresorom a turbodúchadlom. Kým výhodou kompresora je dodávka dostatočného tlaku už od nízkych otáčok, turbodúchadlo sa postará o tento efekt v stredných a vysokých otáčkach. Výkon nových benzínových motorov bude siahať od 103 do 225 kW.

V prvej vlne príde Volvo s agregátmi s označením T5 a T6. Napriek tomu majú oba len štyri valce a zhodný objem 1 969 kubických centimetrov. Prvý z nich dosahuje výkon 180 a druhý 225 kW. Ich konštrukčnou špecialitou je nielen dvojstupňové prepĺňanie, ale aj elektricky poháňané vodné čerpadlo či guľôčkové ložiská pre uloženie vačkových hriadeľov. O vyššiu účinnosť sa stará kompresný pomer zvýšený z 9,3 na 10,3 1.

Dieselové motory sa budú môcť pochváliť... Foto: Volvo
Volvo Drive-E Dieselové motory sa budú môcť pochváliť technológiou priameho vstrekovania i-Art s tlakom až 2 500 barov.

Nová generácia dieselov s výkonom od 88 až do 169 kW bude mať tiež len štyri valce, no zato dve turbodúchadlá a technológiu priameho vstrekovania i-Art s tlakom až 2 500 barov. Zvýšenie tlaku umožnilo použitie samostatných senzorov pre každý zo vstrekovačov. Prvým z nich je dvojlitrový agregát D4 s výkonom 133 kW, ktorý nahradí 5-valec s rovnakým označením.

Novým motorom bude sekundovať aj úpornejšia 8-stupňová automatická prevodovka japonskej spoločnosti Aisin, prípadne 6-stupňový manuál

Technologické novinky Volva sa predstavia v inovovanom modelovom rade 60 a neskôr v modeloch XC70 a vlajkovej lodi S80.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Drive-E #štvorvalce #päťvalce #i-Art
Články podľa značiek