Čínsky Qoros 3 rozprášil v nárazových testoch zvučných konkurentov. Má päť hviezdičiek!

Čínska automobilka podstúpila krst ohňom. Jej model Qoros 3 absolvoval po prvý raz nárazové testy Euro NCAP a výsledkami prekvapil. Posádku chráni lepšie ako Lexus IS, Mazda 6 či Škoda Octavia.

25.09.2013 18:50
Qoros 3 crash-test Foto:
Qoros 3 dosiahol v ochrane dospelej posádky až 95-percentné hodnotenie. To je najlepší výsledok tohtoročných crash-testov.
debata (1)

Sedan Qoros 3, ktorým chce medzinárodná automobilka vyrábajúca v Číne preraziť aj na európskom trhu, si z nedávnych nárazových testov odniesol plné skóre piatich hviezdičiek. A nie sú to len také obyčajné hviezdičky. V hodnotení všetkých štyroch sledovaných kategórií získal celkové skóre až 88 %. Je tak napríklad úspešnejší než nová Škoda Octavia či Lexus IS.

V ochrane dospelej posádky získal dokonca až 95 %, čo je vôbec najlepší výsledok z tohtoročných testov Euro NCAP. Ak by sme ho porovnali v tomto parametre s poslednou sériou nárazových skúšok, ktorú absolvovalo šesť modelov, Qoros 3 je lepší ako Toyota Corolla (94 %) či Mazda 6 (92 %).

Samé Euro NCAP konštatovalo, že Qoros 3 patrí k... Foto: Euro NCAP
Qoros 3 crash-test Samé Euro NCAP konštatovalo, že Qoros 3 patrí k bezpečnostnej špičke a že mnohé automobilky by sa od neho mali čo priučiť.

Darilo sa mu aj v ochrane detí. Tu má na konte 87-percentný výsledok, opäť jeden z najlepších v tomto roku. Z poslednej série sa mu v tomto parametri vyrovná jedine Citroën C4 Picasso. Nie inak to bolo v hodnotení ochrany chodcov, ktorá robí automobilovým výrobcom zatiaľ najväčšie problémy. Výsledok 77 % možno považovať za veľmi dobrý. A potom sú tu ešte asistenčné systémy, kde bodoval 81 percentami, čo je tiež veľmi slušné.

Qoros 3 je teda prvým čínskym modelom, ktorý získal v náročných nárazových skúškach európskeho bezpečnostného konzorcia plné skóre. O čomsi takom sa môže ostatnej čínskej konkurencii, napríklad značkám Landwind či BYD, ktoré mali tiež ambíciu preraziť na starom kontinente, len snívať. Crash-testy, ktoré zorganizoval väčšinou nemecký autoklub ADAC, sa skončili prakticky vždy katastrofou.

Výsledok Qorosu 3 zároveň dokladuje obrovské úsilie tejto značky vytvorenej izraelským investičným konzorciom a čínskou automobilkou Chery, zmeniť pohľad Európanov na automobilové produkty z „ríše stredu“. Qoros odštartoval skúšobný predaj novinky zatiaľ len na Slovensku, ako na testovacom európskom trhu. Na veľké európske trhy zamieri až v roku 2015, keď sa jeho portfólio rozrastie na päť modelov. V Číne otvorí ešte tento rok prvých 80 dílerstiev.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nárazový test #Qoros 3 #Euro NCAP #crash test
Články podľa značiek