Ford vyrobil dva milióny motorov EcoBoost

Zdá sa, že Ford urobil s benzínovými motormi EcoBoost dieru do sveta. Na výrobu dvoch miliónov kusov mu stačili necelé štyri roky. Dnes schádza z liniek 100 000 agregátov mesačne a bude to ešte viac.

30.09.2013 16:00
Ford EcoBoost Foto:
Motory Ford EcoBoost si získali obrovskú popularitu najmä vďaka vysokému krútiacemu momentu a nízkej spotrebe paliva.
debata (1)

Popularita úsporných preplňovaných benzínových motorov EcoBoost stále stúpa. Dopyt zákazníkov po celom svete prekonal podľa Fordu všetky očakávania. Tak napríklad až 43 % európskych zákazníkov modelu B-MAX si zvolilo verziu s motorom EcoBoost. V Ázii si motor EcoBoost vybralo 95 % zákazníkov modelu Kuga a v Severnej Amerike sa preň rozhodlo 90 % zákazníkov modelu Escape.

Kým v Európe poznáme najmä 3-valcový agregát 1,0 EcoBoost a silnejší 4-valec 1,6 EcoBoost, v ponuke Fordu sú aj ďalšie výkonnejšie verzie. Motory 2,0 EcoBoost a vidlicový 6-valec 3,2 EcoBoost slávia úspechy najmä v Severnej Amerike. Veď napríklad 6-valec 3,2 EcoBoost montuje Ford do pikapu F150, čo je vôbec najpredávanejšie auto v USA.

Najpopulárnejším EcoBoost-oom je trovalcový... Foto: Ford
Ford EcoBoost Najpopulárnejším EcoBoost-oom je trovalcový litrový agregát, ktorý používa Ford pre od malej Fiesty až po Focus. A chystá sa aj pod kapotu nového Mondea.

Ford vyrába momentálne každý mesiac viac ako 100 000 motorov EcoBoost. To však stále nestačí. Cieľ je dosiahnuť v roku 2013 produkciu 1,2 milióna kusov, čo je v porovnaní s rokom 2012 nárast o viac než 60 percent.

Ford nedávno zdvojnásobil výrobné kapacity pre litrový EcoBoost v závode v nemeckom Kolíne nad Rýnom na viac než 1 000 motorov denne a v USA investuje 200 miliónov dolárov do závodu na výrobu 2,0-litrových EcoBoostov. Čoskoro tiež začne vyrábať litrový EcoBoost v motorárni Changan, ktorú otvoril v júni v čínskom meste Chongqing, a kde presiahla výška jeho investície 500 miliónov dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #EcoBoost #2 000 000
Články podľa značiek