Audi bude mať kolesá z kompozitných materiálov. Ušetria až 17,6 kg

Nové audi A8 predstavené vo Frankfurte nad Mohanom bude prvým sériovým automobilom, ktorý bude ponúkať v príplatkovej výbave kolesá z kompozitu.

01.10.2013 16:00
Audi Chromtec Foto:
Disk Chromtec vyzerá ako bežný hliníkový disk, no jeho štruktúru tvorí kompozitná kostra, plasty a penová výplň.
debata

Audi je už roky špecialista na nízku hmotnosť. K celohliníkovej konštrukcii karosérie ASF sa na novej vlajkovej lodi A8 objaví ďalší prvok znižujúci hmotnosť. Je to o to významnejšie, že ide o úsporu takzvaných neodpružených hmôt. Postarajú sa o to nové kolesá z kompozitných materiálov, ktoré pre Audi vyvinula americká spoločnosť Lacks Wheel Trim Systems LLC, patriaca do koncernu Lacks Enterprises.

Tá na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom oznámila pri príležitosti svetovej premiéry modernizovaného Audi A8, že bude ultraľahké kolesá dodávať pre potreby ingolstadtskej automobilky. Určené budú spočiatku výhradne pre vlajkovú loď Audi A8, a to len ako súčasť príplatkovej výbavy.

Na prvý pohľad sa revolučné kolesá nijak nelíšia od tých bežných z hliníkovej zliatiny. Ich povrch má totiž vzhľad lešteného hliníka. Lenže zdanie klame. Štruktúra disku s názvom Chromtec pozostáva z ľahkej kompozitnej kostry, plastov a penovej výplne. Výhodou je samozrejme nízka hmotnosť, ale aj možnosť ľahšieho tvarovania rôznych dizajnov v porovnaní s hliníkovými kolesami.

A koľko tým Audi ušetrí na neodpružených hmotách? Váhu disku síce spoločnosť Lacks Wheel Trim Systems LLC neprezradila, no tvrdí, že na každom z diskov dôjde v porovnaní s hliníkovým kolesom k úspore až 4,4 kg hmotnosti. Spolu je to teda 17,6 kg, čo sa určite prejaví na kvalite jazdných vlastností. Koľko však zaplatia majitelia Audi A8 za túto technologickú vychytávku zo sveta športu, zatiaľ ani jeden z partnerov neuviedol.

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #A8 #kolesá #Lacks Wheel Trim Systems LLC
Články podľa značiek