Nový Renault Mégane: Najviac zmien pod kapotou

Hlavnými ťahákmi vynoveného Mégane je výkonnejší 4-valec 1,2 TCe a dvojspojková prevodovka EDC

01.10.2013 06:00
Renault Mégane 2013 Foto:
Podľa vzoru Clia, Fluence či Scénicu dostane aj Mégane novú prednú masku s veľkým centrálnym logom.
debata (4)

Súčasná generácia Renaultu Mégane predstavená v roku 2008 má za sebou už druhý facelift. Dôvodom je najmä zjednotenie vizáže s novšími prírastkami výrobného programu. Po menšom Cliu, lowcostovom sedane Fluence a Scénicu dostal preto aj Mégane prednú lesklú štrbinovú masku s veľkým centrálnym logom. Tá síce najviac pripomína inovovaný Fluence, ale tvár Mégane je predsa len odlišná.

Všetky karosárske verzie s výnimkou GT a RS... Foto: Renault
Renault Mégane 2013 Všetky karosárske verzie s výnimkou GT a RS budú mať odteraz rovnaký dizajn prednej časti.

Nové sú nárazníky, kapota, predné eliptické svetlá, ako aj denné LED svetlá, ktoré sa ťahajú pozdĺž vonkajších hrán nárazníka. No čo je podstatné, verzie hatchback, kombi a kupé majú odteraz zjednotený tvar prednej časti. Odlišovať sa budú len športové verzie GT a RenaultSport so zväčšeným sacím otvorom v nárazníku, lištou evokujúcou predné krídlo monopostu F1 a reflektormi s čiernym pozadím.

Interiér sa prakticky nezmenil, pribudlo však... Foto: Renault
Renault Mégane 2013 Interiér sa prakticky nezmenil, pribudlo však nové multimediálne rozhranie R-Link.

V interiéri sú však zmeny minimálne. Najväčšou novinkou je nasadenie multimediálneho rozhrania R-Link. Nie však v podobe, v akej ho poznáme z Clia alebo Capturu. Mégane má síce dotykovú obrazovku, ale na mieste pôvodného monitoru navigácie. Ovládať sa preto dá aj viacsmerovým joystickom, podobne ako v modernizovanom sedane Fluence. Použitie väčšej obrazovky by si totiž vyžiadalo prepracovať palubnú dosku aj stredovú konzolu.

Renault Mégane 2014 Foto: Renault
Renault Mégane 2013 Renault Mégane 2014

V ponuke ostáva aj špeciálna verzia Bose. Tú rozpoznáte vďaka nárazníkom lesklej čiernej farby, 17-palcovým diskom Akhiro a novému čalúneniu. Hatchback Mégane získal ochranné postranné lišty v kombinácii chrómu a čierneho laku, a kombi Mégane zas pochrómované strešné nosiče a rámy bočných okien.

Zmeny v zadnej časti sú len minimálne . Foto: Renault
Renault Mégane 2013 Zmeny v zadnej časti sú len minimálne .

V ponuke motorov pribudol nováčik v podobe inovovaného benzínového 4-valca 1,2 TCe 130 z nového radu motorov Energy. Nový softvér a nové turbodúchadlo znamenajú v prvom rade viac výkonu. Ten vzrástol z 85 až na 96 kW. Renault tiež sľubuje rýchlejšie reakcie turbodúchadla a nižšiu spotrebu. Spolu s týmto agregátom bude v modelovom rade Mégane debutovať aj dvojspojková prevodovka EDC, no bez možnosti kombinácie so stop-štart systémom.

Presné technické parametre však Renault zatiaľ neprezradil. Vynovený Mégane sa má totiž dostať na trh až začiatkom budúceho roka.

Renault Mégane 2013
Renault Mégane 2013
+15Renault Mégane 2013
4 debata chyba
Viac na túto tému: #1 #2 TCe #Mégane #Renaut #EDC #dvojspojová prevodovka #R-Link
Články podľa značiek