Elektromobil Tesla S valcuje nórsky trh. Je najpredávanejším autom!

Že vraj elektromobily nemôžu byť úspešné. A vidíte. V Nórsku predbehli predaje amerického sedanu Tesla S aj Volkswagen Golf. Ľudia sú ochotní si priplatiť, aby svoj vytúžený elektromobil dostali skôr.

14.10.2013 06:00
Tesla Model S Foto:
V Nórsku vypukla elektrická nákupná horúčka. Nový americký sedan Tesla S ide na dračku viac ako Golf.
debata (45)

V Nórsku vypukla doslova „teslamánia“. Tamojšie zastúpenie americkej automobilky produkujúcej výhradne elektromobily, nedokáže úplne uspokojiť obrovský záujem. Od začiatku roka sa v Nórsku, ktoré bolo prvým európskym trhom Tesly, predalo približne 14 300 kusov modelu S. Z toho v septembri 616 kusov, čím sa Tesla S dostala v tamojších štatistikách registrácie nových vozidiel na prvé miesto.

Odsunula z neho zdanlivo neohroziteľný Volkswagen Golf. Kým Tesla S získala na nórskom trhu v septembri 5,1 percentný podiel, Golf si musel vystačiť so 4,6 percentami. V našich končinách čosi nepredstaviteľné. Pritom má Nórsko približne rovnaký počet obyvateľov ako Slovensko.

„O Teslu S je obrovský záujem a nevyzerá to, že by mal klesnúť, povedal pre nemecký Handelsblatt Joar Tenfjord, predajca Tesly v nórskom meste Bergen. Ľudia sú dokonca ochotní zaplatiť za ojazdenú Teslu S viac ako za novú, len aby sa dostali k svojmu vytúženému elektromobilu skôr. A to až 15 000 eur.

Tesla Model S. Foto: Tesla Motors
Tesla Model S Tesla Model S.

Pritom tento elektrický sedan nie je žiadna lacná hračka. V Nórsku stojí základný model 80 600 eur. Vysokú vstupnú investíciu však vynahrádzajú štedré dotácie nórskej vlády a množstvo užívateľských bonusov. Majitelia elektromobilov môžu zdarma parkovať, zdarma dobíjať batérie na vybraných verejných nabíjacích staniciach, ale aj využívať expresné pruhy pre verejnú dopravu či taxíky. Korunu nasadzuje výhodám bezplatné používanie nórskych diaľnic!

Druhým dôvodom obrovského úspechu elektrickej Tesly je vysoké daňové zaťaženie áut s veľkým výkonom. A keďže elektromotor Tesly S produkuje 416 koní, cena porovnateľného auta so spaľovacím motorom by sa mohla v Nórsku vyšplhať aj nad 200 000 eur!

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #Tesla S #Tesla #Tesla Model S #najpredávanejšie auto
Články podľa značiek