Meriva absolvovala plastiku. Dostane aj super úsporný diesel

Po dvoch rokoch od predstavenia malého minivanu s protismernými dverami pristúpil Opel k jeho modernizácii. Pod kapotou sa objaví moderný diesel z väčšej Zafiry Tourer, nové prevodovky a dotykové rozhranie.

14.10.2013 12:00
Opel-Meriva 2014 Foto:
Nová Meriva má prepracovanú prednú masku v štýle vlajkovej lode Insignia. Nové sú aj denné LED svetlá.
debata

Opel šliape na plyn. Má na to dobrý dôvod. Jeho predaje v Európe stagnujú. Pomôcť má vynovená ponuka. Modernizovaná vlajková loď Isignia, kabriolet Cascada, malý Adam, ktorý už čoskoro dostane off-roadovo ladenú verziu Rocks, a najnovšie aj minivan Meriva, ktorý podstúpil rozsiahlu revíziu.

Meriva modelového roku 2014 sa tak bude môcť pochváliť prepracovanou prednou maskou evokujúcou Insigniu, novým dizajnom svetiel s dennými LED diódami, ale aj spodnou chrómovou lištou okien upriamujúcou pozornosť na jej originálny dizajn bočných partií. Samozrejme, protismerné dvere aj variabilný interiér zostávajú bez zmien.

Novú grafiku majú aj zadné svetlá. Osobitý... Foto: Opel
Opel-Meriva 2014 Novú grafiku majú aj zadné svetlá. Osobitý dizajn bočného profilu okien zvýrazňuje nová chrómová lišta.

V kabíne je hlavnou hviezdou nové multimediálne rozhranie IntelliLink s veľkou 7-palcovou dotykovou obrazovkou a hlasovým ovládaním. Systém slúži potrebám ovládania viacerých funkcií vozidla, zábave, streamingu hudby, komunikácii cez Bluetooth či premietaniu obrazu parkovacej kamery.

Vyššia úroveň Navi 950 IntelliLink obsahuje navyše navigáciu s mapovými dátami celej Európy. Nejde však o identický systém používaný v novej Insignii. Meriva si totiž ponecháva množstvo tlačidiel na stredovej konzole, pričom obrazovka je situovaná v nie príliš ideálnej polohe na mieste pôvodného displeja navigácie.

Hlavnou inováciou interiéru je dotykové... Foto: Opel
Opel-Meriva 2014 Hlavnou inováciou interiéru je dotykové rozhranie IntelliLink so 7-palcovou obrazovkou a hlasovým ovládaním.

Pod kapotou sa objaví novučičký diesel 1,6 CDTi (Euro 6), ktorý sa už predstavil vo väčšej Zafire Tourer. Má celohliníkovú konštrukciu, variabilnú geometriu turbodúchadla a priame vstrekovanie paliva common-rail. Opel o ňom tvrdí, že bude vďaka špeciálnym akustickým krytom jedným z najtichších dieselov svojej kategórie.

V ponuke nahradí starší agregát 1,7 CDTi, ale aj menší 1,3 CDTi od Fiatu. Predstaví sa vo výkonovej verzii 100 kW s krútiacim momentom 320 Nm. V porovnaní s predchádzajúcim motorom tak pridáva na výkone približne 4 kW a 20 Nm krútiaceho momentu. Meriva s ním zrýchli na stovku za 9,1 sekundy, čo je o osem desatín sekundy rýchlejšie. Spotrebuje pritom o 10 % menej paliva, presne 4,4 litra nafty na 100 km. Ďalšie verzie, pravdepodobne s nižším výkonom aj spotrebou, predstaví Opel v prvej polovici budúceho roka.

Pod kapotou sa objaví úsporný diesel 1,6 CDTi s... Foto: Opel
Opel-Meriva 2014 Pod kapotou sa objaví úsporný diesel 1,6 CDTi s výkonom 100 kW, ktorý ušetrí až 10 percent paliva.

K novému dieselu pridá Meriva tri benzínové motory so zníženým trením. Základný atmosférický 1,4 16v (74 kW) a dva preplňované varianty s výkonom 88 alebo 103 kW. V ponuke zostáva aj verzia 1,4 Turbo prispôsobená na spaľovanie propán-butánu.

Ďalšou významnou inováciou sú nové 5– a 6-stupňové manuálne prevodovky s vyššou účinnosťou a komfortnejším radením. Preplňované benzínové motory môžu byť spriahnuté aj s novou automatickou 6-stupňovou prevodovkou s funkciou ActiveSelect s manuálnym režimom radenia na volante. Opel si od novej kombinácie sľubuje, že pritiahne 15 až 20 percent zákazníkov novej Merivy.

Nová Meriva sa predstaví v oficiálnej svetovej premiére na autosalóne v Bruseli a krátko na to zamieri k prvým zákazníkom.

Opel Meriva 2014
Opel Meriva 2014
+11Opel Meriva 2014
debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #modernizácia #Opel Meriva #motor 1 #6 CDTi #IntelliLink
Články podľa značiek