Škoda predstaví Rapid GreenLine. Spotrebuje len 3,8 litra nafty

Na budúci mesiac predstaví Škoda dve ekologické verzie radu GreenLine. Úspornej technológie sa dočká Rapid Spaceback aj Octavia.

28.10.2013 06:00
Škoda Rapid Spaceback Greenline Foto:
Rapid Spaceback GreenLine bude mať lepšiu aerodynamiku, pneumatiky so zníženým valivým odporom a stop-štart systém.
debata (2)

Po Rapide Spaceback a Octavii RS sú na rade dve novinky s označením GreenLine. Rapid Spaceback GreenLine bude vychádzať z verzie 1,6 TDI so slabšou výkonovou špecifikáciou 66 kW. V spojení so stop-štart systémom, rekuperáciou brzdnej energie a pneumatikami so zníženým valivým odporom klesne jeho priemerná spotreba na 3,8 litra nafty na 100 km. To je o 0,6 litra menej ako potrebuje klasický Spaceback s tým istým motorom.

Či bude upravená aj 5-stupňová prevodovka alebo stály prevod, automobilka zatiaľ nezverejnila. Isté však je, že svoje zohrá lepšia aerodynamika. Na tej sa bude podieľať nová maska, zakryté otvory pre prívod chladiaceho vzduchu v nárazníku, aerodynamicky riešené kryty kolies, prípadne príplatkový zadný spojler.

Škoda Rapid Spaceback Greenline 2014 Foto: Škoda
Škoda Rapid Spaceback Greenline Škoda Rapid Spaceback Greenline 2014

Spotrebu Rapidu však môžete znížiť aj iným spôsobom. Popri verzii GreenLine ponúka totiž Škoda pre Rapid a aj Rapid Spaceback, s výnimkou motorizácií 1,2 MPI a 1,6 TDI (66 kW), úsporný paket Greentec, obsahujúci stop-štart systém a rekuperáciu brzdnej energie, teda aspoň časť úsporných technológií verzie GreenLine.

Druhou novinkou bude Octavia GreenLine. Tá však vychádza z modernejšej techniky. Pod jej kapotou bude pracovať nedávno predstavený naftový motor 1,6 TDI s výkonom 81 kW, ktorý používajú aj ekologické verzie Volkswagenu Golf či Audi A3. Spotreba Octavie GreenLine má byť dokonca ešte nižšia ako spotreba Rapidu Greenline – len 3,3 litra nafty na 100 km.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Rapid #Spaceback #3 #Greenline #0 l/100 km
Články podľa značiek