Euro NCAP: 4 x 5 sa rovná 20

Presne dvadsať hviezdičiek nazbierala štvorica modelov v poslednej sérii nárazových testov Euro NCAP. Suzuki SX4, Peugeot 2008, Mercedes-Benz CLA a Jeep Cherokee získali teda plné skóre.

30.10.2013 12:00
Jeep Cherokee - Euro NCAP Foto:
Pre Jeep je zisk piatich hviezdičiek Cherokee veľkým zadosťučinením. Je totiž prvým Jeepom v histórii, ktorému sa podarilo získať plné skóre. To by malo dať zabudnúť aj na dvojhviezdičkový „trapas“ Compasu.
debata

Najväčšiu radosť mal z poslednej série crash-testov nepochybne Jeep. Po prvýkrát v histórii sa mu totiž podarilo s Jeepom Cherokee získať plné skóre piatich hviezdičiek. Predchádzajúce modely, ako Grand Cherokee, dosiahli v minulosti maximálne štyri hviezdička a test Compasu sa skončil dvojhviezdičkovou katastrofou. Nový Cherokee však dosiahol veľmi dobré hodnotenie.

Slabinou je len medzná ochrana krčnej chrbtice, slabá ochrana chodcov z dôvodu nebezpečnej hrany prednej kapoty a skutočnosť, že nie je možné deaktivovať airbag spolujazdca. I tak nazbieral v celkovom hodnotení 83 %, čo bol rovnako dobrý výsledok ako pri teste kompaktného 4-dverového kupé Mercedes-Benz CLA (83 %). Dokonca ho mierne prekonal v ochrane dospelej posádky aj v ochrane detí.

Stuttgartskému modelu Euro NCAP vyčítalo medznú ochranu hrudníka pri náraze na stĺp, ale aj to, že jeho nový systém automatickej deaktivácie airbagu spolujazdca po inštalovaní detskej sedačky funguje len v kombinácii so sedačkami Mercedes-Benz.

Najlepšie výsledky v ochrane dosiahlo spomedzi... Foto: Euro NCAP
Suzuki SX4 S-Cross Najlepšie výsledky v ochrane dosiahlo spomedzi štyroch testovaných áut Suzuki SX4.

Malý crossover Peugeot 2008 to mal o čosi jednoduchšie ako jeho kolegovia. Nemusel totiž absolvovať všetky testy. Časť výsledkov prevzalo Euro NCAP z modelu 208, s ktorým má príbuznú konštrukciu. Tam, kde sa však líši, sa uskutočnili nové testy. Peugeot 2008 získal celkovo 81 %, čo stačí na päť hviezdičiek. Jeho slabinou je však medzná ochrana krčnej chrbtice, slabšia ochrana pri bočnom náraze a nedostatočný prehľad o stave airbagu spolujazdca.

Najlepšie výsledky spomedzi štyroch testovaných áut získal nový crossover Suzuki SX4 S-Cross, celkovo 85 %. Spolu s Jeepom Cherokee dosiahol až 92 % ochranu dospelej posádky, mal najlepšiu ochranu detí (80 %) a spolu s Mercedesom-Benz CLA aj najlepší výsledok za asistenčné systémy. Napriek tomu vidí Euro NCAP rezervy v umiestnení detskej sedačky na zadnom strednom sedadle a v ochrane chodcov, kde je problémom riziková hrana prednej kapoty.

Výsledky Euro NCAP (október 2013)
Model počet hviezdičiek ochrana dospelých ochrana detí ochrana chodcov asistenčné systémy spolu
Jeep Cherokee ***** 92 % 79 % 67 % 74 % 83 %
Mercedes-Benz CLA ***** 91 % 75 % 74 % 81 % 83 %
Peugeot 2008 ***** 88 % 77% 72 % 70 % 81 %
Suzuki SX4 S-Cross ***** 92 % 80 % 72 % 81 % 85 %
debata chyba
Viac na túto tému: #Euro NCPA #Suzuki SX4 #Jeep Cherokee #Mercedes-Benz CLA #Peugeot 2008
Články podľa značiek