Malé SUV Seatu by sa vraj mohlo vyrábať v Bratislave

Nič nie je potvrdené, ale má to logiku. Okrem crossoveru IBX pripravuje totiž Seat aj menšie SUV na platforme vozidiel New Small Family. A tie sa vyrábajú v bratislavskom závode Volkswagenu. Devínska Nová Ves by sa tak mohla stať rodiskom ďalšieho koncernového modelu.

30.10.2013 16:00
VW Taigun Foto:
Volkswagen Taigun, ktorého výroba je potvrdená, dostane aj dvojča s logom španielskeho Seatu. Nie je vylúčené, že jeho výrobu zabezpečí závod v Devínskej Novej Vsi.
debata

Seat plánuje vstup do triedy módnych crossoverov. A to hneď dvojicou nových zástupcov. Väčší model IBX, ktorý sa už predstavil v podobe rovnomennej štúdie, bude postavený na platforme MQB, teda na báze Golfu, Octavie či Leonu. V portfóliu koncernu by mal predstavovať neprémiovú verziu Audi Q3. Tento model je potvrdený samotným šéfom Seatu Jürgenom Stackmannom.

Menší model, o ktorom zatiaľ veľa nevieme, by mal byť dvojičkou Volkswagenu Taigun, ktorý ukázala nemecká automobilka zatiaľ v podobe štúdie. A keďže Taigun je model vychádzajúci z platformy vozidiel New Small Family, teda Seatu Mii, Škody Citigo a Volkswagenu up!, ktoré schádzajú výlučne z liniek bratislavského závodu VW, núka sa možnosť, že by mohol mať nový malý crossover Seatu rovnaké rodisko. Tvrdí to aspoň český server auto.cz.

Tejto teórii nahráva aj fakt, že súčasná kapacita domáceho závodu Seatu v Martorelli je momentálne využitá na maximum. Ibize aj Leonu sa teda darí. To znamená, že výrobu novinky bude musieť Seat umiestniť mimo Španielska, podobne ako to urobil s novým Toledom, ktoré schádza z jednej linky so Škodou Rapid v Mladej Boleslavi.

Možno však bude všetko celkom inak. Koncept Taigun mal totiž svetovú premiéru na autosalóne v brazílskom Sao Paule. Brazília a vôbec Južná Amerika bude tiež prvým trhom, kde sa začne predávať. A to už na budúci rok. Do Európy zamieri Taigun až v roku 2015. Je teda možné, že španielske dvojča Taigunu bude nakoniec vyrábané spolu s ním úplne mimo Európy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Seat #malé SUV #VW Taigun
Články podľa značiek