Kontrolky v autách? Pre vodičov veľká neznáma

Až 98 % vodičov vôbec netuší čo signalizujú kontrolky na prístrojovom paneli. Tvrdí to štúdia britskej spoločnosti Britannia Rescue. Nie je to však len ich vina.

31.10.2013 06:00
Britannia Rescue - kontrolky v autách Foto:
Moderné autá sú preplnené kontrolnými piktogramami. Niektoré ich majú aj viac ako 40. Je pochopiteľné, že vodičom to robí vážny problém.
debata (9)

Paluby moderných automobilov sú priam prešpikované rôznymi svietiacimi symbolmi. Niet sa čomu čudovať, že sú z nich vodiči často zmätení. Štúdia britskej spoločnosti Britannia Rescue však došla k priam alarmujúcim záverom. Výskum, na ktorom sa zúčastnilo 2 018 britských vodičov, totiž preukázal, že až 98 percent z nich nepozná ani len základné varovné a informačné kontrolky.

Vodičom bolo predložených celkom 16 najčastejších piktogramov. Medzi nimi napríklad symboly klaksónu, varovania poruchy mazania motora, výstražného svetla ABS a tiež symboly svetiel či výstrahy pred nedostatkom paliva. Vodičom robila problémy najmä signalizácia podhustených pneumatík. Až 71 % z nich tento symbol vôbec nepoznala a 31 % vodičov dopadlo rovnako pri symbole oznamujúcom poruchu airbagov.

Až polovica respondentov priznala, že ak sa im rozsvieti na prístrojovom paneli varovné svetlo, nielenže nevedia, čo znamená, ale dokonca jazdia ďalej. Niektorí z nich sa rozhodli pre návštevu servisu až takmer po dvoch týždňoch.

Platí, že červené kontrolky znamenajú  vážne... Foto: Britannia Rescue
Britannia Rescue - kontrolky v autách Platí, že červené kontrolky znamenajú vážne nebezpečenstvo, žlté alebo oranžové majú výstražnú funkciu a modré so zelenými len informačnú úlohu.

Všeobecne pritom platí, že červené kontrolky znamenajú také vážne nebezpečenstvo, že by mal vodič čo najskôr zastaviť. Žlté alebo oranžové kontrolky majú výstražnú funkciu a modré so zelenými len informačnú úlohu. Napríklad oznamujú aktiváciu tempomatu alebo svetiel.

Vinu však nehádže len na nich. Problémom je totiž aj množstvo a nejednotnosť symbolov, ktoré pritom často oznamujú tú istú informáciu. Na palubných doskách pätnástich najpredávanejších áut vo Veľkej Británii napočítali experti Britannia Rescue 99 rôznych piktogramov a kontroliek, pričom len 12 z nich bolo zhodných vo všetkých vozidlách.

Problémom je aj ich množstvo. Tak napríklad v Mercedese-Benz triedy A je celkom 41 kontroliek a v Škode Octavia 31. Lepšie sú na tom BMW radu 3 alebo Nissan Micra s len 21 kontrolkami.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #Britannia Rescue #kontrolky #pyktogramy #výstraha #prístrojový panel
Články podľa značiek