Nissan BladeGlider: Elektrické delta krídlo sa vraj chystá do výroby

Pri pohľade na BladeGlider si určite spomeniete na koncept špeciálu Nissan DeltaWing pre 24-hodinovku v Le Mans. Lenže s týmto čudom vraj Nissan uvažuje prísť aj na bežné cesty.

14.11.2013 06:00
Nissan BladeGlider Foto:
BladeGlider by mal mať nízku hmotnosť a skvelú aerodynamiku. To je pre elektromobil ideálne.
debata (2)

Inšpirácia projektom DeltaWing a jeho evolúciou ZEOD RC je jasná. Skúsenosti zo stavby tohto špeciálu sa však Nissan rozhodol pretaviť do auta, ktoré by malo byť oveľa bližšie k realite. BladeGlider je preto trojmiestny koncept v tvare delta krídla, ktorého najzaujímavejším prvkom je úzky rozchod predných kolies. Má presne jeden meter, čo je v súčasnosti naozaj nevídané.

Kokpit pripomína skôr stíhačku ako bežné auto.... Foto: Nissan
Nissan BladeGlider Kokpit pripomína skôr stíhačku ako bežné auto. Všetky podstatné informácie sa zobrazujú priamo na volante.

Architektúra interiéru si ctí symetriu. Vodič sedí v osi vozidla a dvaja spolujazdci viac vzadu po stranách, podobne ako v kultovom McLarene F1. Aby sa uľahčilo nastupovanie, pri otvorení krídlových dverí sa sedadlo vodiča posunie viac dozadu. Kokpit je zas inšpirovaný avionikou. Multimediálny systém zobrazuje 3D-mapy a dokonca aj aktuálne atmosférické podmienky priamo na volante.

Kým vodič sedí v osi vozidla, dvaja spolujazdci... Foto: Nissan
Nissan BladeGlider Kým vodič sedí v osi vozidla, dvaja spolujazdci majú sedadlá posunuté viac dozadu, podobne ako pri kultovom McLarene F1.

Na rozdiel od DeltaWingu sa však tentoraz o pohon ľahkého BladeGlideru, postaveného prevažne z karbónu, starajú elektromotory integrované do zadných kolies. Ostatná elektrická sústava vrátane batérií vraj využíva techniku sériového Nissanu Leaf. Akumulátory sú umiestnené pod zadnou podlahou, čo prispieva k zníženiu ťažiska, ale aj rozdeleniu hmotnosti medzi nápravy v pomere 30:70 v prospech zadných hnaných kolies.

O pohon sa stará dvojica elektromotorov... Foto: Nissan
Nissan BladeGlider O pohon sa stará dvojica elektromotorov integrovaná priamo v zadných kolesách.

Najpikantnejšie na koncepte BladeGlider je však informácia, že sa Nissan v blízkej budúcnosti nebráni sériovej výrobe takéhoto atypického roadsteru. Doslova tvrdí, že BladeGlider by mohol byť prvým Nissanom využívajúcim technológiu elektromotorov v kolesách. To je síce fajn, ale povedzte pravdu, páči sa vám?

Nissan BladeGlider
Nissan BladeGlider
+13Nissan BladeGlider

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan BladeGlider #Nissan DeltaWing #elektromotory v kolesách
Články podľa značiek