VW zvoláva 2 600 000 áut. Problémy má aj prevodovka DSG

Nemecký koncern priznal až tri problémy, ktoré budú viesť k masívnej zvolávacej akcii. Celkovo sa bude musieť dostaviť do servisov približne 2 600 000 áut.

18.11.2013 12:00
DSG prevodovka Foto:
Dvojspojková 7-stupňová prevodovka DSG, ktorú koncern Volkswagen montuje do rôznych značiek od VW cez Škodu a Audi až po Seat, môže zlyhať z dôvodu výpadku riadiacej elektronickej jednotky.
debata (3)

Najväčšie starosti robí Volkswagenu 7-stupňová dvojspojková prevodovka DSG. Automobilka uvádza, že kvôli použitiu agresívneho syntetického prevodového oleja môže dôjsť v prevodovke k skratu a tým aj výpadku riadiacej jednotky motora. Najviac náchylné sú na túto poruchu vozidlá používané v horúcom a vlhkom prostredí pri jazde v kolónach, ktorá si vyžaduje častý rozjazd na prvom a druhom prevodovom stupni.

VW bude tento problém riešiť výmenou syntetického prevodového oleja za minerálny. Podobne, ako to už musel urobiť v Austrálii, Číne a niektorých ďalších ázijských krajinách, kde si zákazníci sťažovali na problémy s prevodovkou DSG. Súčasná zvolávacia akcia sa týka približne 1,6 milióna vozidiel. Majitelia dotknutých vozidiel o tom budú informovaní.

Problémová je aj funkčnosť svetiel kompaktného... Foto: Volkswagen
Volkswagen-Tiguan 2008 Problémová je aj funkčnosť svetiel kompaktného SUV Tiguan. Dôvodom je nevhodná poistka na vozidlách vyrobených do polovice roka 2011.

Ďalším problémom sú svetlá na SUV Tiguan. Vo vozidlách vyrobených od začiatku roka 2008 do polovice roka 2011 môže dôjsť k výpadku tavnej poistky a tým aj k znefunkčneniu jedného z dvoch spínacích okruhov osvetlenia. Automobilka však upokojuje, že aj pri tomto výpadku ostáva zachovaná funkcia ostatných svetiel, pravdepodobne obrysových, takže silueta vozidla je v tme vždy rozpoznateľná.

Navyše je vodič o poruche informovaný textom priamo na prístrojovom paneli. Týka sa to asi 800 000 vozidiel Tiguan na celom svete. Keďže nejde o mimoriadne závažný problém, odstránený bude v rámci bežných servisných prehliadok výmenou pôvodnej poistky za odolnejšiu. Na Slovensku ide približne o 1 100 áut.

Ďalšie vrásky na čele robí Volkswagenu pick-up Amarok. Netesnosť palivového systému môže totiž spôsobiť únik pohonných hmôt. Volkswagen bližšie nešpecifikuje, na ktorej časti sústavy je inkriminovaný problém. Uvádza len, že sa týka približne 239 000 pick-upov predaných na mnohých svetových trhoch a že ich majitelia budú vyzvaní, aby sa dostavili do servisu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #VW #zvolávacia akcia #prevodovka DSG #svetlá Tiguan
Články podľa značiek