Porsche Macan: Nemecký tiger zaútočí so šesťvalcami

Na autosalóne v Los Angeles predstavilo Porsche dlho očakávané kompaktné SUV Macan. Podľa automobilky by mal byť najobratnejším a najrýchlejším modelom svojej triedy. Napokon Macan znamená v Indonézii Tiger. Cena štartuje na 57 930 eurách.

22.11.2013 06:00
Porsche Macan 2014 Foto:
Nový Macan mieri do rastúcej triedy kompaktných SUV. Nastaviť by tu mal úplne nové meradlá jazdných a dynamických parametrov.
debata

Macan nie je čisté Porsche. Vzniklo ako technologické dvojča Audi Q5. V Zuffenhausene si však dali záležať, aby ho predstihovalo zo všetkých stránok. A vlastne aj všetku konkurenciu.

Začína sa to už rozmermi. Napriek zhodnému rázvoru 2 810 mm je Macan v porovnaní s Audi Q5 o 70 mm dlhší, o 31 širší, ale o 25 mm nižší. To mu spolu s mohutným obutím prináša výrazne športové proporcie. Dizajn je inšpirovaný nielen väčším Cayennom, ale podľa Porsche prináša aj niektoré prvky nového hyperšportu 918 Spyder. Napríklad tvar predných svetiel.

Na Audi Q5 rýchlo zabudnete aj pri pohľade do tabuľky technických parametrov. Macan má pod kapotou výzbroj najväčšieho kalibru. Pracujú preň výlučne 6-valcové motory. Najslabším z nich je diesel 3,0 V6 pre Macan S Diesel z Cayennu s výkonom 190 kW , čo je o symbolických 10 viac v porovnaní s ingolstadtským súrodencom. Krútiaci moment 580 Nm vrcholí hodnotou 580 Nm. Akcelerácia na 100 km/h trvá len 6,1 sekundy.

Karoséria Macanu s dĺžkou 4 699 mm je v... Foto: Porsche
Porsche Macan 2014 Karoséria Macanu s dĺžkou 4 699 mm je v porovnaní s Cayenne kratšia približne o 15 centimetrov. V porovnaní s Audi Q5, s ktorým zdieľa podvozkovú platformu, je zas o sedem centimetrov dlhšia.

Tu sa však spojenectvo s koncernovou technikou končí. Benzínová motorizácia Macanu S sa totiž začína úplne novým agregátom Porsche 3,6 V6 Bi-turbo. Ten dáva nadštandardných 250 kW, takže Macan s ním zvládne stovku za 5,4 sekundy. Stále to však nie je vrchol. Súčasnú korunu motorizácie tvorí totiž ostrejšia verzia tohto motora pre Macan Turbo, ktorej výkon vzrástol až na 294 kW. Tým sa Macan dostáva v šprinte na stovku pod päť sekúnd (4,8).

Štandardom pre všetky verzie je 7-stupňová dvojspojková prevodovka Porsche PDK upravená pre použitie v teréne. Spotrebu paliva zráža sériový stop-štart systém, ale aj voľnobežka, ktorá odpíja motor od prevodovky pri takzvanom „plachtení“. Porsche tvrdí, že týmito opatreniami možno ušetriť až liter paliva v každodenných jazdných situáciách. Najúspornejšou verziou Macanu je, samozrejme, diesel s priemernou spotrebou len 6,1 litra nafty.

Pre tých, ktorým spotreba neleží príliš na srdci, je pripravený športový balík Sport Chrono s trakčnou verziou Louch Control, ktorá skracuje akceleráciu všetkých verzií o 0,2 sekundy. Súčasťou tohto balíka je aj jazdný program Sport Plus s ostrejšími reakciami plynu, upravenou činnosťou prevodovky a podvozku, ako aj úpravy vedúce k výraznejšiemu zvuku motora.

Interiér rešpektuje športovú ergonómiu Porsche.... Foto: Porsche
Porsche Macan 2014 Interiér rešpektuje športovú ergonómiu Porsche. Zodpovedá tomu sklon volantu či relatívne nízka poloha sedadiel.

Všetky Macany budú vybavené štandardne aktívnym pohonom oboch náprav Porsche Traction Managment s elektronickou uzávierkou diferenciálu. Systém síce preferuje zadné kolesá, čo dáva Macanu športovejšie jazdné charakteristiky, no v prípade potreby je možné previesť celý hnací moment motora na prednú nápravu.

O stabilitu sa stará systém PSM, ktorý sa priamo podieľa nielen na podpore priľnavosti, ale aj na istých prejazdoch zákrut. V ponuke je však aj systém PTV Plus s vektorovaním hnacieho momentu medzi zadné kolesá cielenými zásahmi bŕzd, ktorý priamo upravuje trajektóriu vozidla.

V teréne Macan využíva okrem väčšej svetlej výšky (190 mm) a pohonu 4×4 aj off-roadový režim, pracujúci v rozsahu od 0 do 80 km/h. Všetky systémy vozidla pracujú v tomto móde v prospech zabezpečenia dostatočnej trakcie na sypkých, klzkých či nespevnených povrchoch. Verzie s pneumatickým pružením môžu v tomto režime dokonca využiť výhodu zvýšenia podvozku o 40 mm. Nechýba ani asistent rozjazdu do kopca a stabilizácia pri prudkom klesaní, ktorá udržuje konštantnú rýchlosť (do 30 km/h).

Najsilnejšou verziu bude Macan Turbo s... Foto: Porsche
Porsche Macan 2014 Najsilnejšou verziu bude Macan Turbo s novučičkým 6-valcovým bi-turbom s výkonom 294 kW. Na stovku zrýchli za 4,8 sekundy.

Za zmienku stoja aj slušné prejazdové parametre v teréne. Napríklad prejazdový uhol je 17,1 stupňa, predný nájazdový uhol 24,8 a zadný 23,6 stupňa. S pneumatickým pružením je to, samozrejme, ešte viac (19,0 – 26,6 – 25,3 stupňa). Na výber budú až tri druhy podvozku. Základný využíva 5-prvkové zavesenie predných kolies a zadné trapézové zavesenie s oddelenými pružinami a tlmičmi.

Vyššia úroveň prináša adaptívne pruženie PASM, umožňuje nastavenie tvrdosti odpruženia v troch módoch – Comfort, Sport a Sport Plus. Okrem toho aktívne tlmiče strážia náklony karosérie v zákrutách, ale aj pri prudkej akcelerácii a brzdení. Treťou alternatívou je spomínané pneumatické odpruženie. Podvozok takto vybaveného Macanu je v bežnom režime nižší o 15 mm. Svetlú výšku možno nastavovať v troch úrovniach až po 230 mm. Pruženie zároveň udržiava stabilnú výšku bez ohľadu na zaťaženie.

Rozmery
Dĺžka (mm) 4 699
Šírka (mm) 1 923
Výška (mm) 1 624

Interiér Porsche Macan je opäť inšpirovaný hybridným superšportom 918 Spyder. Vidieť to na geometricky riešenej stredovej konzole s ovládačmi po stranách. Posed je v porovnaní s Audi Q5 o čosi nižší, pričom rozsah nastavenia sedadla, opierok hláv a volantu rešpektuje športový charakter vozidla. Prístrojový panel má tri konvenčné „budíky“ s centrálnou polohou rýchlomera. Nechýba ani indikátor zaradeného prevodového stupňa. Vpravo sa nachádza 4,8-palcový displej palubného počítača. Ďalší 7-palcový displej nájdete v centre palubnej dosky.

Luxusná výbava môže obsahovať panoramatickú strechu, elektricky ovládané sedadlá či špičkovú audiosústavu Burmester s celkovým výkonom 1 000 W a šestnástimi reproduktormi. Macan nezaostáva ani v ponuke bezpečnostných systémov. V sérii má napríklad multikolíznu brzdu, kolízne brzdenie. Za príplatok si môžete dopriať upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu, radarový tempomat, čítačku dopravných značiek či bi-xenónové adaptívne svetlá.

Porsche Macan sa bude na rozdiel od väčšieho Cayennu vyrábať výlučne v nemeckom závode Porsche v Lipsku, do ktorého automobilka investovala 500 miliónov eur. Kapacita linky je nastavená na 50 000 kusov ročne, čo by z Macanu malo urobiť najpredávanejší model značky. Predaj však odštartuje až v apríli budúceho roka. Cena v Nemecku je stanovená na 57 930 eur za Macan S Diesel. Za Macan Turbo zaplatíte minimálne 79 826 eur. Neskôr by mali doraziť aj slabšie a lacnejšie 4-valcové modifikácie.

Predbežné technické údaje
Model **Macan S Macan Turbo** Macan S Diesel
Motor 3,6 V6 Bi-turbo 3,6 V6 Bi-Turbo 3,0 V6 Turbo
Počet valcov/ventilov V6/24 V6/24 V6/24
Max. výkon (kW/ot.) 250/- 294/- 190/-
Max. krút. moment (Nm/ot.) 580/1 750
Prevodovka 7-PDK 7-PDK 7-PDK
0 – 100 km/h (s) 5,4 (5,2) 4,8 (4,6) 6,3 (6,1)
Max. rýchlosť (km/h) 254 266 230
Spotreba na 100 km (l) 8,7 8,9 6,1
Porsche Macan 2014
Porsche Macan 2014
+9Porsche Macan 2014

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche Macan #autosalón Los Angeles 2013 #Nové SUV
Články podľa značiek