Honda odhalila vodíkový koncept FCEV. Do série príde v roku 2015

Honda strhla v Los Angeles plachtu z konceptu FCEV. Do dvoch rokov sa z neho vykľuje nástupca vodíkovej Hondy FCX Clarty, prvého „sériového“ modelu poháňaného palivovými článkami.

24.11.2013 07:00
debata
Extrémne aerodynamický koncept je vybavený... Foto: Honda
Honda FCEV Concept Extrémne aerodynamický koncept je vybavený novou generáciou palivových článkov. Ich účinnosť je vyššia až o 60 % v porovnaní s predchádzajúcou generáciou vodíkového pohonu.

Honda nechce stratiť svoj vodíkový náskok, ktorý získala modelom FCX Clarity uvedeným na trh v roku 2009. Išlo síce len o pár vozidiel, ktoré sa dostali k zákazníkom v Kalifornii, no Honda tým minimálne dokázala, že vodíkový pohon je zrelý do sériovej výroby.

V roku 2015 príde na trh v USA, Japonsku a neskôr aj v Európe nástupca FCX Clarity. Jeho avízom je koncept Honda FCEV, predstavený v Los Angeles. Honda ním deklaruje veľký pokrok, ktorý dosiahla v účinnosti vodíkového pohonu.

Futuristicky pôsobiaci koncept je poháňaný novou generáciou palivových článkov s výkonovou hustotou 3 kW/l. To je podľa Hondy medzigeneračný nárast až o 60 percent. Výstupný výkon 100 kW sa tým síce nezmení, no rozmery boxu s článkami budú menšie až o 33 percent. To umožní namontovať po prvý raz palivové články priamo do priestoru motora.

Na jedno natankovanie prejde vodíkový koncept... Foto: Honda
Honda FCEV Concept Na jedno natankovanie prejde vodíkový koncept približne 390 km. Čerpanie vodíka by pritom nemalo trvať dlhšie ako tri minúty.

Predchádzajúca generácia ich mala umiestnené v schránke medzi prednými sedadlami. Honda FCVE sa tak môže pochváliť priestrannejším 5-miestnym interiérom. Okrem toho sa zvýši aj dojaz. Z pôvodných 390 na 480 km. Tankovanie vodíkovej nádrže s palivom uloženým pod tlakom 70 MPa, by pritom podľa Hondy nemalo trvať dlhšie ako tri minúty.

V záujme rýchlejšieho rozšírenia siete vodíkových čerpacích staníc v USA vstúpila americká divízia Hondy v máji tohto roka do programu H2USA, ktorý združuje automobilky, vládne agentúry a tiež dodávateľov vodíka a vodíkových palivových článkov.

Honda tiež uzavrela dohodu o spolupráci s koncernom General Motors o spoločnom vývoji cenovo dostupných palivových článkov a skladovacích systémov, ktoré by sa mali dostať do výroby do roku 2020.

Honda FCEV Concept
Honda FCEV Concept
+5Honda FCEV Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #palivové články #Honda FCEV Concept #Honda FCX Clarity #vodíkový pohon
Články podľa značiek