Po dvoch rokoch odštartoval SAAB opäť sériovú výrobu

Priaznivci Saabu otvárajú šampanské. Po dvoch rokoch obnovila totiž švédska automobilka výrobu v Trollhättane. Z liniek zišli prvé kusy oprášeného modelu 9-3 Aero.

03.12.2013 14:30
debata (1)
V Trollhättane budú vyrábať zatiaľ len dobre... Foto: NEVS
Saab - obnovená produkcia V Trollhättane budú vyrábať zatiaľ len dobre známy Saab 9-3 Aero, ktorého história siaha až do roku 2003. Nové modely prídu najskôr za dva-tri roky.

Výroba vozidiel Saab bola ukončená v roku 2011 po tom, čo švédska automobilka nebola schopná vyplácať mzdy zamestnancom a úhrady svojim dodávateľom. Jej nový vlastník, holandská spoločnosť National Electric Vehicle Sweden (NEVS), ktorá kúpila Saab v roku 2012, však splnila sľub a v pondelok opäť odštartovala výrobu.

Z liniek bude schádzať len mierne upravený model Saab 9–3 sedan, ktorého história siaha až do roku 2003. Dostupná bude zatiaľ len verzia 9–3 Aero s preplňovaným benzínovým dvojlitrovým 4-valcom a výkonom 162 kW. V ponuke je manuálna aj automatická prevodovka. Dizajn sa prakticky nezmenil, nové je len logo s jednoduchým nápisom SAAB na kruhovom čiernom pozadí. Na pôvodné logo nemá totiž nový vlastník práva.

Spoločnosť NEVS v súčasnosti zamestnáva približne 500 ľudí. Neskôr počíta s vývojom a výrobou úplne nových modelov, ktoré by mali stáť na platforme konceptu Phoenix. Luxusnejší model Saab 9–5 odíde asi definitívne do minulosti, hoci jeho výrobu odštartoval Saab tesne pred bankrotom.

Saab 9-3 Aero bude dostupný výlučne s... Foto: NEVS
Saab 9-3 Saab 9-3 Aero bude dostupný výlučne s preplňovaným 4-valcom 2,0 Turbo a výkonom 162 kW. Z liniek bude schádzať týždenne zatiaľ len desať vozidiel. Ak bude záujem, produkcia sa zvýši.

Dôvodom je, že koncern General Motors, ktorý Saab pôvodne vlastnil, nechcel spolu s týmto modelom prepustiť novému majiteľovi s čínskym pozadím najnovšie technológie. Najbližšie aktivity sa však spájajú s pripravovanou modernizáciou súčasnej deväť-trojky a dokonca vývojom jej elektrickej verzie. Tá by mala použiť elektrické komponenty čínskej výroby.

Nový vlastník Saabu dobre vie, že v Európe nemá vzhľadom na morálne zastaranú techniku veľké šance na úspech a tak smerujú jeho obchodné plány najmä do Číny. V súčasnosti má už NEVS potvrdenú objednávku čínskeho mesta Čching-tao, ktoré nakúpi 200 vozidiel Saab 9–3 s elektrickým pohonom. Dôvodom je kapitálová účasť Čching-tao v spoločnosti NEVS, kde vlastní 22 percentný podiel.

Staronové modely Saabu budú k dispozícii aj pre švédskych zákazníkov. No výhradne prostredníctvom internetových objednávok, keďže po bankrote automobilky zanikla aj jej pôvodná distribučná sieť. Ceny štartujú na 279 000 švédskych korunách, čo je približne 31 400 eur. Predaj sa rozbehne 10. decembra. Závod v Trollhättane bude spočiatku produkovať len desať vozidiel týždenne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #Saab #NEVS #obnovenie výroby #Trollhatan #Saab 9-3 Aero
Články podľa značiek