Mitsubishi ASX dostalo diesel a automat z Outlanderu

Japonská automobilka rozšírila ponuku ASX o dieselovú motorizáciu 2,2 DI-D v spojení s automatickou prevodovkou. Spotrebuje len o dva decilitre nafty viac.

06.12.2013 12:00
Mitsubishi ASX 2,2 DI-D AT Foto:
Novou verziou ASX 2,2 DI-D AT zabilo Mitsubishi dve muchy jednou ranou. Dostalo väčší diesel aj automat, ktorý zatiaľ v ponuke vôbec nefiguroval.
debata

Mitsubishi ASX absolvovalo na jar malý facelift. Decentné vonkajšie zmeny však nie sú také podstatné ako zmeny pod kapotou. Malé a veľmi úspešné SUV od Mitsubishi ponúkalo doteraz totiž len jedinú naftovú alternatívu, motor 1,8 DI-D, a výlučne manuálne prevodovky. V súčasnosti však uvádza na trh sľúbený väčší diesel 2,2 DI-D, kombinovaný výlučne so 6-stupňovým automatom. Mitsubishi tak zabilo dve muchy jednou ranou.

Nový 6-stupňový automat zvyšuje spotrebu len o... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi ASX 2,2 DI-D AT Nový 6-stupňový automat zvyšuje spotrebu len o 0,2 litra nafty na 100 km.

Pri hľadaní pôvodu tejto techniky netreba chodiť ďaleko. ASX si ju požičalo od svojho väčšieho a mladšieho súrodenca – Mitsubishi Outlander. Nový motor dáva z objemu 2,2 litra 110 kW, čo je síce rovnaký výkon ako pri menšom motore 1,8 DI-D, no maximum dosahuje už pri 3 500 otáčkach, teda o 500 nižšie. Ťažiť bude tiež vyššieho krútiaceho momentu 360 Nm. V porovnaní s motorom 1,8 DI-D je to až o 60 viac.

V spojení s novým 6-supňovým automatom a štandardným náhonom na obe nápravy akceleruje japonská novinka na stovku za 10,2 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 195 km/h. Priemerná spotreba pritom stúpla v porovnaní so slabším dieselom s manuálnom len o dva decilitre paliva, na výsledných 5,8 litra nafty na 100 km. Svoj podiel na tom má aj minimálny nárast hmotnosti. Nová verzia totiž pribrala len o zanedbateľných 25 kg.

Mitsubishi ASX 2,2 DI-D AT
Mitsubishi ASX 2,2 DI-D AT
+17Mitsubishi ASX 2,2 DI-D AT

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #2 #Mitsubishi ASX #nová motorizácia #2 DI-D #automatická prevodovka
Články podľa značiek