Scania vie napodobniť počasie. Postavila najväčší klimatický tunel

Chcete vietor, dážď, sneh či spaľujúcu horúčavu? To všetko dokáže simulovať nový aerodynamicko-klimatický tunel švédskej Scanie. A zmestí sa doň celá nákladná súprava alebo luxusný autobus.

06.12.2013 16:00
Scania - klimatický tune Foto:
Nové zariadenie je nezávislé od vonkajšieho počasia. V lete dokáže vytvoriť silné sneženie aj s nárazovým vetrom a v zime letnú prietrž mračien.
debata

Do nového skúšobného zariadenia, vďaka ktorému bude môcť Scania obmedziť závislosť od testov vozidiel v reálnych podmienkach, investoval švédsky výrobca nákladných áut a autobusov 400 miliónov švédskych korún (cca 45 000 000 €). Zariadenie sa nachádza v 25 metrov vysokej budove a obsahuje tunel simulujúci najrôznejšie poveternostné a klimatické podmienky. Tak napríklad teplotné rozpätie skúšok je možné meniť v rozsahu od –35 do +50 stupňov Celzia a vlhkosť vzduchu od 5 až do 95 %.

Klimatický tunel je umiestnený v obrovskej 25... Foto: Scania
Scania - klimatický tune Klimatický tunel je umiestnený v obrovskej 25 metrov vysokej budove odizolovanej od vonkajšieho prostredia.

Systém vzduchových kanálov je zas vybavený malými snehovými delami, ktoré dokážu vyrábať rôzne druhy snehu. Problémom nie je ani simulovanie dažďa rôznej intenzity a smeru. Po pridaní špeciálnej chemikálie, viditeľnej v ultrafilalovom svetle, môžu dokonca vývojári sledovať pohyb vody po karosérii a miesta, kde sa usadzuje. To je napríklad dôležité pre zaistenie dobrej viditeľnosti z kabíny aj pri jazde v hustom daždi.

Tunel tiež umožňuje zisťovať vplyv klimatických podmienok na jazdné vlastnosti nákladných áut a autobusov, napríklad vplyv bočného vetra alebo silného dažďa. Tieto skúšky prebiehajú vďaka valcom, ktoré simulujú jazdu rýchlosťou do 100 km/h.

Scania - klimatický tune
Scania - klimatický tune
+14Scania - klimatický tune

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Scania #klimatický tunel #aerodynamický tunel #testy kamiónov #testy autobusov
Články podľa značiek