Duster Army: Rumunské SUV chce do armády. Myslí to vážne

Namiesto lyží ma na streche guľomet. Ale nejde o recesiu. Armádnu verziu Dusteru upravilo priamo vývojové oddelenie Renaultu v Rumunsku a spĺňa požiadavky NATO.

07.12.2013 07:00
debata
Tak takúto verziu Dacie Duster si nekúpite.... Foto: Dacia
Dacia Duster Army Tak takúto verziu Dacie Duster si nekúpite. Určená je pre armádu. Posádku chráni pancierovaním a ako útočné vozidlo je vybavené guľometom Otan kalibru 7,62 mm.

Dacia chce preraziť v armádnych službách. Počas tradičnej vojenskej prehliadky v Bukurešti ukázala 1. decembra rumunská automobilka vojenskú verziu SUV Duster. Práce na tomto špeciáli malo na starosti vývojové oddelenie Renault Technologie Roumanie (RTR). Navonok dostal Duster mohutný vonkajší rám karosérie, odolný matný zelený náter a namiesto zadných okien plech. Na streche sa vyníma diaľkovo ovládaný guľomet Otan kalibru 7,62 mm.

Ochranný rám a špeciálny závesný systém... Foto: Dacia
Dacia Duster Army Ochranný rám a špeciálny závesný systém umožňujú prevážať Duster Army pod vrtuľníkom.

Výsadkári ocenia možnosť prepravy Dusteru pod vrtuľníkom, keďže je na streche vybavený špeciálnym závesným systémom. Pre posádku by mal poskytovať slušnú ochranu. Jeho karoséria je totiž čiastočne opancierovaná. Plátmi panciera je chránený aj podvozok vrátane motora, prevodovky a diferenciálov. O pohonnej jednotke sa Dacia síce nezmienila, no je pravdepodobné, že podstatne ťažší Duster Army dostane silnejší motor, než je súčasný diesel 1,5 dCi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Dacia Duster Army #armádna verzia #Otan #pancierovanie #Renault Technologie Roumanie
Články podľa značiek