Ssang Yong X100: Nový kórejský crossover sa predstaví v Ženeve

Do Ženevy privezie kórejský SsangYong definitívnu verziu nového modelového radu, ktorý si to rozdá s populárnymi mestskými crossovermi. A to nielen na domácom či čínskom trhu.

12.12.2013 12:00
debata (2)
Kórejský expert na SUV sa rozhodol rozšíriť... Foto: SsangYong
SsangYong X100 Kórejský expert na SUV sa rozhodol rozšíriť ponuku smerom nadol. Nový crossover SsangYong s kódovým označením X100 by mal doraziť aj do Európy.

Príprava nového modelu, ktorý by mal zaútočiť v rastúcej triede mestských crossoverov, nie je veľkým prekvapením. Predchádzali mu až tri štúdie. Prvá s označením SsangYong XIV sa predstavila už pred dvoma rokmi vo Frankfurte nad Mohanom. Nasledoval koncept XIV-2 s čiastočne otvorenou karosériou a dokonca hybridná verzia e-XIV, ktorú ukázala automobilka vlani v Paríži. Na rade je teraz produkčný model.

Definitívnu podobu ukáže SsangYong na budúci rok na jar v Ženeve, a tak uvoľnil prvé počítačové skice. Čo sa týka technických informácií, môžeme len dedukovať. Známy nie je dokonca ani názov. SsangYong používa zatiaľ kódové označenie X100. Novinka, konkrétne jej platforma, bola vyvinutá v spolupráci s indickou Mahindrou, ktorá je čiastočným vlastníkom SsangYongu.

SsangYong X100 Foto: SsangYong
SsangYong X100 SsangYong X100

Nový crossover by mal mať podľa predchádzajúcich štúdií rázvor 2 600 mm. Tentoraz však bude karoséria 5-dverová. Pod kapotou by sa mal objaviť preplňovaný 4-valec GDI s výkonom až 151 kW a krútiacim momentom 280 Nm. Počíta sa aj s dieselovou verziou s výkonom 110 kW, ktorá by mala ťažiť z dvoch turbodúchadiel.

Vylúčený nie je ani hybrid. Motory budú spojené s prednou alebo oboma nápravami cez 6-stupňovú manuálnu alebo dvojspojkovú prevodovku. Predaj by sa mal začať už na budúci rok, pričom SsangYong počíta aj s prienikom na európsky trh. Hlavnými rivalmi pre X100 bude nepochybne Nissan Juke, Opel Mokka, Chevrolet Trax či Škoda Yeti, teda crossovery ponúkajúce aj pohon 4×4.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #crossover #SsangYong X100 #autosalón Ženeva 2014
Články podľa značiek