Ruská Lada pracuje na nových modeloch. Prídu do roku 2017

Najväčší ruský výrobca automobilov, spoločnosť AutoVaz, chystá veľkú ofenzívu. Do roku 2017 by malo na trh doraziť až päť nových modelov, s ktorými vstúpi do úplne nových segmentov. Triedu crossoverov nevynímajúc.

11.12.2013 06:00
debata (8)
Vlaňajší koncept Lada Xray, za ktorým stojí... Foto: Lada
Lada Xray Vlaňajší koncept Lada Xray, za ktorým stojí Steve Mattin, mimochodom bývalý šéfdizajnér Volva, má s realitou spoločného viac, ako sa zdá. Je možné, že sa z neho vykľuje jeden z dvoch plánovaných sériových crossoverov.

Správy o novinkách pochádzajú priamo z tlačového oddelenia automobilky. Tá sa v ruských médiách pochválila, že ponuku spestrí v najbližších rokoch o päť nových modelov. V súčasnosti sú jej hlavnými ťahákmi modely Kalina, Priora, Granta a nestarnúca Lada Niva.

Najmenšiu Kalinu by mal doplniť alebo nahradiť modernejší kompaktný hatchback na platforme Dacie Sandero. Ukáže sa v roku 2015 a spolu s ním aj nástupca nedávno modernizovaného sedanu Priora.

Za nimi by mala nasledovať absolútna novinka v portfóliu Lady – crossover vychádzajúci zo zaujímavej štúdie Lada Xray, ktorá sa predstavila vlani na autosalóne v Moskve. Práve tento model by mal byť vôbec najdrahšou Ladou. V roku 2016 však dostane aj menšieho súrodenca v podobe lacnejšieho crossoveru.

Lada Xray Concept Foto: Lada
Lada Xray Lada Xray Concept

Piatou novinkou nebude nič „menšie“ ako nástupca legendárnej Lady Niva, ktorá schádza v prakticky nezmenenej podobe z výrobných liniek už od roku 1977. Objaviť by sa mal v roku 2017, keď sa pôvodná Niva chystá definitívne do dôchodku.

O tom, že nové Lady budú podstatne krajšie, niet najmenších pochybností. Žezla sa totiž v dizajnérskom tíme AutoVazu ujal Steve Mattin. Dizajnér, ktorý pracoval sedemnásť rokov pre Mercedes-Benz a v rokoch 2005 až 2009 dokonca šéfoval dizajnu švédskeho Volva. Pre ruskú Ladu pracuje od roku 2011.

Práve on stojí za vlaňajším konceptom crossoveru Lada Xray. Bolo to azda po prvý raz, čo sa Lada pochválila štúdiou, ktorá nebola len výstrelom do tmy. Xray totiž nesie dizajnové prvky, ktoré sa majú objaviť na nových sériových modeloch a zjednotiť ich štýl. Medzi ne patrí najmä predná maska v tvare písmena X.

Lada Xray
Lada Xray
+15Lada Xray

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #AutoVaz #päť nových modelov #2017 #Steve Mattin
Články podľa značiek