Legendárny VW Bus je zachránený

Po oficiálnej rozlúčke legendárneho Volkswagenu Bus (T2), ktorý sa vyrába v Brazílii od roku 1976, sa zdá, že svoje dni predsa len ešte nemá celkom zrátané. V domovskej krajine mu totiž udelia výnimku z nových bezpečnostných predpisov.

18.12.2013 16:00
VW Transporter T2 Last Edition Foto:
Limitovaná edícia VW Kombi Last Edition mala byť poslednou rozlúčkou tejto legendy. Výnimka z nových bezpečnostných pravidiel však umožní vyrábať tento zánovný model v Brazílii aj naďalej.
debata

V budúcom roku vstupujú v Brazílii do platnosti nové bezpečnostné predpisy. Všetky nové vozidlá budú musieť byť vybavené airbagmi a protiblokovacím brzdovým systémom ABS. To bol hlavný dôvod, prečo sa Volkswagen rozhodol po dlhých rokoch zastaviť výrobu legendárnej dodávky VW Bus (T2), označovanej v Brazílii ako VW Kombi.

Práve Brazília, s liberálnejšou bezpečnostnou legislatívou, bola totiž poslednou baštou tejto legendy, ktorej konštrukčný základ siaha až do roku 1967 a ktorá zmizla z európskeho trhu už koncom sedemdesiatych rokov. Ďalšia modernizácia morálne zastaranej dodávky by jednoducho nebola rentabilná.

VW Kombi sa tak nedávno oficiálne rozlúčil limitovanou edíciou Last Edition s belaso-bielym lakom karosérie a množstvom retroprvkov evokujúcich pôvodné verzie zo šesťdesiatych rokov. Lenže dnes sa zdá, že jeho budúcnosť predsa len ešte nie je definitívne spečatená.

Brazílska vláda si totiž v poslednej chvíli uvedomila, že nové predpisy by mohli mať z dôvodu zvýšenia cien áut približne o 600 eur negatívne následky na predaj nových vozidiel v tejto krajine. VW Kombi tak dostane ešte jednu šancu v podobe výnimky z bezpečnostných predpisov.

VW Transporter T2 Last Edition
VW Transporter T2 Last Edition
+7VW Transporter T2 Last Edition

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #VW Bus #VW Kombi #VW T2 #výroba v Brazílii #výnimka z pravidiel
Články podľa značiek