Laserové svetlá BMW svietia až 1000-krát jasnejšie

O laserových svetlách z dielne BMW sme počuli už približne pred dvoma rokmi. Teraz prichádza ich čas v službách revolučného elektromobilu BMW i8. Budú svietiť až 1000-krát jasnejšie, ale spotrebujú len dve tretiny energie.

23.12.2013 13:00
debata (15)
BMW i8 sa do automobilovej histórie zapíše ako... Foto: BMW
BMW i8 - laserové svetlá BMW i8 sa do automobilovej histórie zapíše ako prvý sériovo vyrábaný automobil, ktorého zdrojom svetla v reflektoroch je laser.

Zdá sa, že éra LED svetiel, ktoré sa predstavili len pre siedmimi rokmi, sa skončí skôr, než sa predpokladalo. Laserové svetlá prinesú totiž neporovnateľne lepšie parametre a to pri významnej úspore energie. Tvrdí to mníchovské BMW, ktoré zavedie laserovú technológiu svetiel do sériovej výroby ako prvé na svete. Nové reflektory ponúkne v revolučnom elektromobile BMW i8. A to už budúci rok.

Ako to funguje? Každý z reflektorov bude mať štyri laserové diódy. Tie budú vytvárať lúč modrého svetla smerujúceho cez špeciálnu šošovku na fluorescenčnú dosku, ktorá zmení farbu svetla na bielu. Ďalšia optika premení lúč na svetelný kužeľ. Podľa BMW sa teplota tohto svetla priblíži k hodnote 6 000 Kelvinov, čo je prakticky dokonalé biele denné svetlo. Len pre zaujímavosť, teplota svetla xenónových svetlometov je maximálne 4 000 Kelvinov.

Rozdielna je aj svietivosť. Kým LED diódové svetlá majú intenzitu maximálne 100 Lumenov, laserové svetlá až 170. To zároveň znamená väčší dosah. Svetelný kužeľ BMW i8 by mal dosiahnuť až do dvakrát väčšej vzdialenosti. BMW sa nebojí ani životnosti. Funkčnosť laserového zdroja svetla je približne 30 000 hodín. Laserové svetlá tak dokážu skombinovať výhodu vysokého jasu denného svetla s dlhou životnosťou LED diód. A k tomu všetkému pridajú tretinovú úsporu energie.
BMW i8 - laserové svetlá
BMW i8 - laserové svetlá
+2BMW Laserlight (10/2011)

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW i8 #LED #laserové svetlá
Články podľa značiek