Citroën DS 5LS: Luxusný sedan pre Čínu je odhalený

Citroën rozširuje luxusnú divíziu DS o sedan DS 5LS. Tentoraz je však novinka určená len pre čínskych zákazníkov. A to napriek tomu, že svetovú premiéru mala priamo v prostredí parížskeho Carrousel du Louvre.

27.12.2013 06:00
debata
Citroën DS 5LS je inšpirovaný štúdiou Wild... Foto: Citroën
Citroën DS 5LS Citroën DS 5LS je inšpirovaný štúdiou Wild Rubis, čo je vidieť najmä na tvare prednej masky zasahujúcej až do reflektorov.

Nový sedan má síce v názve písmená DS aj číslicu 5, ale s európskym modelom luxusného hatchbacku nemá už na prvý pohľad veľa spoločného. Jeho dizajn je inšpirovaný skôr vlaňajšou štúdiou Wild Rubish, i keď tá bola crossoverom. Vidno to najmä na prednej maske s chrómovými ramenami prerastajúcimi až do LED reflektorov.

Citroën DS 5LS má na dĺžku 4 700, na šírku 1 840 a na výšku 1 500 mm. V porovnaní s klasickým DS5 je teda o 170 mm dlhší. To však stále nestačí, aby bol definovaný ako sedan strednej triedy. Berme ho preto skôr ako predstaviteľa nižšej strednej triedy, čosi ako luxusnú obdobu čínskej verzie C4L. Možno aj preto sa pred časom objavovali špekulácie, že novinka ponesie názov DS4 Sedan.

V luxusne poňatom interiéri nájdu majitelia už... Foto: Citroën
Citroën DS 5LS V luxusne poňatom interiéri nájdu majitelia už v základe kožené čalúnenie a dekorácie z pravého dreva. Zaujímavosťou sú zadné sedadlá s možnosťou nastavenia sklonu operadiel.

Prestíž, ktorú sa snaží DS 5LS navodiť dizajnom či množstvom chrómu, ktorý je v Číne stále populárny, podporuje aj bohatá vnútorná výbava. V základe má byť kožené čalúnenie, dekorácie z pravého dreva, masážne sedadlá, bezkľúčový prístup či audiosústava Arkamys. O čistotu vzduchu v interiéri, čo je v smogom zamorenej Číne zvlášť dôležité, sa stará ionizátor vzduchu.

Zvláštnosťou DS 5LS s veľkorysým rázvorom 2 710 mm je aj možnosť nastavenia sklonu operadiel zadných sedadiel o 29 stupňov. Z bezpečnostných prvkov dostala novinka napríklad monitorovanie slepého uhla a systém núdzového volania. Dostupná je aj parkovacia kamera či špičková audiosústava Hi-fi Denon.

Zadná časť predĺžila karosériu v porovnaní s... Foto: Citroën
Citroën DS 5LS Zadná časť predĺžila karosériu v porovnaní s klasickým DS5 o 170 mm. Aj zadné svetlá využívajú výlučne LED diódy.

Pod kapotou sa objavia dva motory, oba so zhodným objemom 1,6 litra, preplňovaním a priamym vstrekovaním paliva. Ide o známe jednotky 1,6 THP 160 a 1,6 THP 200 s výkonom 120 alebo 147 kW. Spojené budú výlučne so 6-stupňovými robotizovanými prevodovkami a predným náhonom.

Citroën DS 5LS bude vyrábaný výlučne v Číne, v závode Šenzen, kde schádza z liniek aj jeho kratší brat DS5. Na rozdiel od hatchbacku bude však určený len pre čínsky trh. K prvým zákazníkom sa dostane v marci budúceho roka.

Citroën DS 5LS
Citroën DS 5LS
+3Citroën DS 5LS

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sedan #Citroen #čínsky trh #DS5 #DS 5LS
Články podľa značiek