Kia a Hyundai doplatia zákazníkom v USA za palivo. Udávali nízku spotrebu

Bolo by v Európe niečo také možné? Koncern Hyundai/Kia prehral totiž za Atlantikom súdny spor s majiteľmi áut, ktorí sa sťažovali, že oficiálne udávané hodnoty spotreby ich vozidiel sú nižšie ako realita. Dnes im musia kórejské značky doplatiť rozdiel v spotrebe.

27.12.2013 12:00
Palivomer Foto:
Kia a Hyundai sa v USA museli podrobiť rozhodnutiu súdu. Majiteľom približne 900 000 vozidiel budú musieť uhradiť rozdiel v spotrebe paliva. Stáť ich to bude 395 miliónov dolárov.
debata (3)

Po sťažnostiach amerických majiteľov vozidiel s logami Hyundai a Kia, ktorým sa nezdal rozdiel v reálnej a udávanej spotrebe, a následnom odhalení americkej agentúry pre ochranu životného prostredia EPA, že ich sťažnosti sa zakladajú na pravde, sa vlani obe automobilky priznali k zavádzaniu.

Samozrejme, v prospech svojich obchodných zámerov udávali nižšiu spotrebu, ako je skutočná. Rozdiel predstavoval v priemere o jednu míľu na galón paliva viac, teda + 1mpg. Klamlivé údaje sa pritom týkali až trinástich modelov Kie a Hyundaiu. Za pravdu dali majiteľom vozidiel aj americké súdy. Výsledkom je finančné dorovnanie koncernu so svojimi zákazníkmi.

Celkovo bude prehratý súd stáť kórejské automobilky 395 miliónov dolárov (zhruba 288 652 000 eur), z toho na Hyundai pripadá 210 miliónov a na Kiu 185 miliónov dolárov. Doplatok nadspotreby poputuje k majiteľom 600-tisíc vozidiel Hyundai a približne 300-tisíc vozidiel Kia, ktoré boli vyrobené v rokoch 2011 a 2013. Na každý automobil pripadá odškodnenie vo výške priemerne 320 dolárov.

Majitelia dotknutých vozidiel sa budú môcť rozhodnúť, či si dajú vyplatiť celú sumu jednorazovo, či využijú doživotné vyplácanie rozdielu v spotrebe, alebo pri kúpe nových modelov Kie a Hyundaiu využijú dvojnásobok tejto sumy ako zľavu, prípadne 1,5-násobok pri nákupe dielov alebo servise.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Hyundai #USA #priemerná spotreba #doplatok za palivo
Články podľa značiek