Superkľúč BMW i8 vytvára puto s autom

Elektromobil BMW i8 je priam nabitý technológiami. Dokazuje to nielen kompozitnou karosériou, laserovými svetlami či ekologickým systémom pohonu, ale napríklad aj špeciálnym kľúčom.

03.01.2014 12:00
debata (2)
Spojenie kľúča a vozidla na diaľku umožňuje... Foto: BMW
BMW i8 Spojenie kľúča a vozidla na diaľku umožňuje majiteľovi zdieľať informácie o stave nabitia akumulátorov či ovládať klimatizáciu a kúrenie.

Tak takýto kľúč sme tu ešte nemali. Dizajnom už nemá ďaleko od moderných smartfónov. Je totiž osadený LCD displejom s vysokým rozlíšením a s najväčšou pravdepodobnosťou aj SIM kartou, aby vedel komunikovať na diaľku s vozidlom prostredníctvom siete mobilných operátorov.

Displej tu nie je rozhodne len na parádu. Vodiča informuje napríklad o aktuálnom stave nabitia akumulátorov, stave paliva v nádrži, dojazde, prípadne čase, ktorý ešte ostáva do úplného nabitia batérií. Okrem toho umožní na diaľku spustiť kúrenie vozidla, takže keď doň vstúpite, bude už interiér príjemne vyhriaty alebo, naopak, vychladený.

Informačný kľúč BMW je vlastne obdobou špeciálnych hodiniek, ktoré predstavil Mercedes-Benz v spolupráci s kalifornskou spoločnosťou Pebble Technology.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW i8 #elektronický kľúč
Články podľa značiek