Číňania obmedzujú počet registrácií nových áut. V mestách sa nedá dýchať

Čína pokračuje v boji s výfukovými plynmi v obrovských mestách. Po Pekingu, Šanghaji či Kuej-jangu zaviedli systém obmedzených registrácií nových áut aj v štrnásťmiliónovom Tchen-ťin.

05.01.2014 07:00
Čína - smog Foto:
V meste Tchien-ťin žije 14 miliónov obyvateľov a jazdí 2,36 milióna áut. To znamená veľký ekologický problém.
debata (3)

Počet registrácii nových áut v Tchien-ťin bude je limitovaný na 100 000 vozidiel ročne. Z toho 60 000 pridelia v lotérii a 40 000 vydražia v aukcii. Z toho 88 % je určených pre súkromných majiteľov a zvyšok pre firmy. Miestne úrady satým snažia zlepšiť ovzdušie mesta doslova zamorené výfukovými plynmi.

Tieto opatrenia nie sú samozrejme populárne. Čína, ako najväčší automobilový trh planéty ale aj najväčší automobilový výrobca má totiž stále obrovský potenciál nasávať nové vozidlá. Dopyt je tak veľký, že napríklad v 20-miliónovom Pekingu, kde obmedzili registrácie na 240 000 vozidiel už v roku 2011, je šanca, že získate poznávaciu značku pre vaše auto v lotérii, je len 1 : 80.

Kroky miestnych úradov, ktoré svoj zámer taja do poslednej chvíle, tak vyvolávajú následnú paniku a hromadný nákup áut. Mesto Tchien-ťin, napríklad oznámilo zavedenie obmedzení len päť hodín predtým, než vstúpili do platnosti. Len pre zaujímavosť, v súčasnosti je v Tchien-ťin registrovaných 2,36 milióna áut. V Pekingu je to však až 5,3 milióna.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Čína #smog #Tchien-Ťin #registrácia vozidiel
Články podľa značiek