Audi Sport quattro laserlight: Koncept z Frankfurtu dostal laserové svetlá

Na výstave spotrebnej elektroniky Consumer Electronics Show v Las Vegas predstaví Audi evolúciu svojho frankfurtského konceptu Sport quattro. Oblieklo ho do červeného laku Plasma red a vyzbrojilo laserovými svetlami.

08.01.2014 12:00
debata (1)
V porovnaní s frankfurtskou štúdiou Sport... Foto: Audi
Audi Sport quattro laserlight V porovnaní s frankfurtskou štúdiou Sport quattro je tá pre výstavu v Las Vegas prelakovaná zo žltej farby na červenú. Najväčšou novinkou sú však laserové svetlá.

Ako vidno, za spotrebnú elektroniku sa dnes považuje už kadečo. Do Las Vegas preto mieria aj automobilky. Mercedes tu napríklad ukáže svoje špeciálne hodinky slúžiace na komunikáciu z vozidlom na diaľku a Audi dokonca celý koncept Sport quattro laserlight. Ak vám pripomína štúdiu z Frankfurtu, nie ste ďaleko od pravdy. Podstatné však nie samotné auto, ale, ako napovedá názov, jeho nová svetelná technika.

Po BMW, ktoré predstaví sériové laserové svetlomety vo svojom elektromobile i8, sa totiž s podobnou myšlienkou vážne zaoberá aj Audi. Audi Sport quattro laserlight je vybavené novou generáciou reflektorov, ktoré kombinujú najnovšie LED svetlá Audi Matrix z Audi A8 s laserovou technológiou. Kým vonkajšie LED moduly majú na starosti funkciu stretávacích svetiel, vnútorné matice sú osadené laserovými diódami pre diaľkové svetlá.

Svetelná technika pozostáva zo stretávacích LED... Foto: Audi
Audi Sport quattro laserlight Svetelná technika pozostáva zo stretávacích LED svetiel a diaľkových reflektorov využívajúcich laserové diódy. Tie majú dvojnásobný dosah a trojnásobnú svietivosť.

Podľa Audi patrí budúcnosť osvetlenia automobilov práve laserovým diódam. Ich výhodou je z konštrukčného hľadiska nižšia spotreba energie a menšie rozmery. Laserové diódy merajú totiž len niekoľko mikrónov, pritom zabezpečujú trojnásobnú svietivosť a až dvakrát väčší dosah svetelného kužeľa v porovnaní s LED svetlami.

V praxi to znamená schopnosť osvetliť priestor pred vozidlom až do vzdialenosti 500 metrov a to svetlom veľmi blízkym teplote denného svetla, ktoré je pre naše oči najprirodzenejšie. Automobilka uisťuje, že laserové svetlá sa už čoskoro predstavia v jej sériovom portfóliu. Debutovať by však mali najprv na závodnej dráhe v špeciáli Audi R18 e-tron quattro pre vytrvalostné preteky v Le Mans.

Audi Sport quattro laserlight. Foto: Audi
Audi Sport quattro laserlight Audi Sport quattro laserlight.

Technologicky je koncept Sport quattro laserlight identický s frankfurtskou štúdiu Sport quattro. Pod kapotou ukrýva plug-in hybridnú sústavu s akumulátormi kombinujúcu mohutný preplňovaný 8-valec 4,0 TFSI (411 kW) s elektromotorom (110 kW). Obe pohonné jednotky dávajú maximálny spoločný výkon 700 koní, teda 515 kW, a gigantických 800 Nm krútiaceho momentu. To stačí na akceleráciu z nuly na stovku za 3,7 sekundy.

Audi Sport quattro laserlight
Audi Sport quattro laserlight
+5Audi Sport quattro laserlight

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #laserové svetlá #Consumer Electronics Show #Audi Sport quattro #laserlight
Články podľa značiek