Karosáreň Bertone je opäť pred krachom

Slávne talianske dizajnérske štúdio Bertone je po dvoch rokoch opäť na pokraji zániku. Záchranné koleso hľadá v podobe investora.

10.01.2014 16:00
Bertone - logo Foto:
Jedna z najslávnejších dizajnových spoločností sveta je na kolenách. Kúpiť ju chcú za pár miliónov eur.
debata

Kde sú tie časy, keď slávna karosáreň Bertone vyrábala 40 000 áut ročne a navrhovala karosérie pre Lamborghini, Alfu Romeo, Fiat, Citroën, Volvo, Opel, Ferrari, Lanciu či Škodu? Dnes sa po dvoch rokoch nachádza opäť na pokraji bankrotu. Pritom to tak ešte jar v Ženeve rozhodne nevyzeralo. Na tamojší autosalón priviezla talianska karosáreň koncept Jet 2+2, čo bol vlastne Aston Martin Rapide s karosériou Shooting Brake.

Karosárni sa však ani napriek tomu nepodarilo získať žiadne zákazky, ktoré by ju dokázali postaviť finančne na nohy. Úspešný nebol ani projekt vytvorenia divízie Bertone Workshop, ktorej cieľom bolo vyrábať solitérne a extrémne drahé zákazkové modely pre majetných klientov. V súčasnosti tak nemá spoločnosť ani len na výplaty svojich 160 zamestnancov a zúfalo hľadá investora, ktorý by slávnu karosáreň podržal nad vodou.

Bertone rokuje s ôsmimi potenciálnymi záujemcami. Jeden z nich pochádza z Turecka a je ochotný kúpiť spoločnosť za približne dva milióny eur. To je naozaj tragicky nízka ponuka, ak si uvedomíme viac ako storočnú históriu spoločnosti a stopu, ktorú zanechala vo vývoji automobilového dizajnu a automobilového priemyslu vôbec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krach #Bertone #Studio Bertone
Články podľa značiek