Volvo XC Coupé: Detroitský koncept je odhalený. Mieri ku športovcom

Druhú z troch sľúbených štúdií predstaví Volvo už budúci týždeň v Detroite. Vyvinul ju v spolupráci so spoločnosťou POC, ktorá vyrába ochranné pomôcky pre vyznávačov extrémnych športov.

09.01.2014 06:00
debata
Atraktívny crossover preberá viacero prvkov z... Foto: Volvo
Volvo XC Coupé Concept Atraktívny crossover preberá viacero prvkov z predošlej štúdie Volvo Coupé Concept. Napríklad predné svetlá s dennými diódami v tvare ležatého T, či zadné blatníky evokujúce legendárne Volvo P1800.

Názov Volvo XC Coupé Concept síce zvádza k myšlienke avíza novej generácie veľkého SUV XC90, ktoré má naplánovanú premiéru už tento rok, no celkom tak to nie je. To, čo ukáže Volvo v Detroite, by mohlo byť skôr výstrahou pre Range Rover Evoque. Kompaktný crossover totiž kombinuje prvky SUV a dvojdverového športového kupé. Za jeho dizajnom stojí opäť Thomas Ingenlath, ktorý pracoval kedysi pre českú Škodu.

S frankfurtskou štúdiou Volvo Coupé Concept spája XC Coupé viac než len dizajn s dlhou prednou kapotou, svetlá s dennými diódami v tvare ležatého T a svalnaté krivky blatníkov evokujúce legendárne Volvo P1800. Tým najdôležitejším je modulárna platforma Scalabe Product Architecture (SPA), ktorá sa stane základom všetkých budúcich modelov Volva. Tentoraz poslúžila pre víziu atraktívneho crossoveru s obrovskými 21-palcovými kolesami.

Svalnatý zjav podporujú obrovské 21-palcové... Foto: Volvo
Volvo XC Coupé Concept Svalnatý zjav podporujú obrovské 21-palcové disky kolies. Tie sú súčasťou novej modulárnej platformy SPA, ktorá sa stane základným kameňom všetkých nových modelov Volva.

Podľa Volva má platforma SPA priniesť novým Volvám nižšiu hmotnosť bez ujmy v oblasti rozmerov, komfortu a bezpečnosti. Štúdia, určená pre ľudí vyznávajúcich aktívny životný štýl a najmä extrémnych športovcov bola vyvíjaná v spolupráci so švédskou spoločnosťou POC, ktorá sa zaoberá výrobou ochranných športových pomôcok. Preto na dizajne XC Coupé nájdeme niektoré výrazné oranžové prvky.

Podobne je to v štvormiestnom interiéri do ktorého nás Volvo nechalo nahliadnuť len cez panoramatické strešné okno a počítačové skice. Aj tu nájdeme oranžové zabezpečovacie pásy pre bezpečné uchytenie športovej výstroje. Napríklad snowbordy, lyže a helmy. Tie majú miesto v zadnej časti variabilného kufra, ktorý možno zväčšovať sklopením operadiel zadných sedadiel.

Interiér je vybavený štvoricou individuálnych... Foto: Volvo
Volvo XC Coupé Concept Interiér je vybavený štvoricou individuálnych sedadiel a prvkami pre bezpečné uchytenie športového výstroja. Napríklad heliem a lyží.

O technike pod kapotou Volvo zatiaľ mlčí. Čakať však môžeme prakticky akýkoľvek druh pohonu. Platforma SPA je totiž vyvinutá pre zástavbu klasických aj hybridných a plug-in hybridných pohonov kombinovaných s novou generáciou úsporných preplňovaných 4-valcov Drive-E. Viac sa dozvieme už budúci týždeň v Detroite.

Volvo XC Coupé Concept
Volvo XC Coupé Concept
+28Volvo XC Coupé Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncept #crossover #autosalón Detroit 2014 #Volvo XC Coupé Concept #POC #SPA
Články podľa značiek