Postaví americká Tesla automobilku v Čechách?

Americký výrobca elektromobilov, automobilka Tesla Motors, plánuje vybudovať v Európe svoj nový výrobný závod. O investíciu majú záujem aj naši západní susedia.

09.01.2014 15:15
Tesla Motors - logo Foto:
Tesla Motors hľadá vhodný región pre svoj európsky závod. Naši západní susedia už podnikajú kroky, aby pritiahli investíciu do Českej republiky.
debata (1)

„O záujme spoločnosti Tesla Motors uskutočniť investíciu v Európe vieme, podrobne monitorujeme jej aktivity a v USA vyvíjame potrebné kroky,“ povedala hovorkyňa organizácie CzechInevest, Adéla Tomčíková. Bližšie však nechcela vzájomné rokovania špecifikovať, pretože ide podľa nej o veľmi citlivý projekt. Expanziu do Európy nekomentuje ani samotná Tesla Motors.

Tesla je prvou automobilkou, ktorá vyrába sériovo výlučne elektromobily. Jej šéf Elon Musk je často označovaný za Steva Jobsa vo svete automobilov. Kariéru odštartovala športovým modelom Tesla Roadster. V súčasnosti má v ponuke sedan Tesla Model S, ktorý už predáva vo viacerých európskych krajinách. V Nórsku sa stal Model S vďaka štedrým dotáciám na ekologické autá dokonca najpredávanejším automobilom v štatistikách septembrových registrácií.

V pláne je však aj útok na najväčší európsky trh, Nemecko, a nové modely. Známy je napríklad projekt SUV Tesla Model X. Šušká sa aj o lacnejších a menších elektromobiloch, ktoré by mohli byť zaujímavé najmä pre Európanov. Produkcia na starom kontinente by tak bola z hľadiska nákladov pre Teslu výhodou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Motors #eleoktormobily #výrobný závod
Články podľa značiek