Kia GT4 Stinger: Drifterský sen z Detroitu je odhalený

Bláznivé kupé vznikalo v americkom dizajncentre Kie. Má 315 koní, manuálnu prevodovku a zadný náhon. Jednoducho je to drifterský sen.

17.01.2014 06:00
Kia GT4 Stinger Foto:
Kia GT4 Stinger by mohla pokojne rozvíriť vody v triede cenovo dostupných športových zadokoliek, kde nájdeme nový Ford Mustang alebo dvojičky Toyota GT86 a Subaru BRZ.
debata (2)

Kia Stinger, aj keď len ako koncept, mieri do dnes veľmi málo zastúpeného segmentu. Od počiatku vývoja, ktorý dostala na starosti kalifornská pobočka Kia Design Center America v Irvine, bolo cieľom stvoriť auto pre radosť. Nie luxusné GT, ale model zbavený prebytočného luxusu a trakčnej elektroniky, ktorého najväčšou prednosťou má byť zážitok z jazdy.

Nie div, že prednosť dostalo nízke a ľahké 2+2-miestne kupé. Stinger má na dĺžku 4 310 mm a kompaktný rázvor s hodnotou 2 619 mm. Na redukcii hmotnosti, ktorú sa podarilo udržať na hranici 1 300 kg, sa podieľa množstvo kompozitných materiálov. Karbón nájdeme napríklad na prednom spojleri, ale aj na 20-palcových diskoch kolies.

Chuť vyraziť rovno na okruh naznačuje široká predná maska, dlhá predná kapota aj vzad posunutá kabína, ktorá sa stará o takmer ideálne rozloženie hmotnosti medzi nápravy v pomere 52 : 48 . Vpredu zaujmú vertikálne situované LED svetlá a zozadu „céčková“ grafika svetiel lemujúca zadné čelo splývajúce so skleneným vekom. V zadnom nárazníku sa nachádzajú dve koncovky výfuku a difúzor. Pred zadnými blatníkmi vytvorili dizajnéri sací otvor na prívod chladiaceho vzduchu k brzdám.

GT4 Stinger má nízku stavbu karosérie a dĺžku... Foto: Kia
Kia GT4 Stinger GT4 Stinger má nízku stavbu karosérie a dĺžku len 4,3 metra. Tých 235 kW smerovaných k zadným kolesám bez kontroly trakcie musí byť skutočnou živou vodou.

Pod kapotou pracuje preplňovaný dvojlitrový 4-valec 2,0 T-GDI odvodený z pohonných jednotiek súťažnej Kie Optima GTS, ktorá jazdí v sérii Pirelli World Challenge. Pre potreby Stingeru je naladený na 315 koní, teda 235 kW. Tie posiela cez 6-stupňový manuál priamo k zadným kolesám. Drifteri by boli z takéhoto náradia nepochybne nadšení. Kia si však bohužiaľ nechala informácie o dynamických parametroch pre seba, ale akcelerácia na stovku pod päť sekúnd nebude pre toto kupé iste problémom.

O stabilitu v zákrutách sa stará nielen nízke ťažisko a vyvážená hmota, ale aj nezávislé zavesenie všetkých štyroch kolies na dvojitých lichobežníkových ramenách. Predné kolesá používajú pneumatiky Pirelli P-Zero s profilom 235/35 R20 a zadné širší rozmer 275/35 R20. V 20-palcových diskoch sa ukrývajú 15-palcové dvojdielne odvetrávané kotúčové brzdy Brembo Gran Turismo so 6-piestikovými strmeňmi.

Interiér je zariadený doslova sparťansky. Nenájdete v ňom dokonca ani audiosústavu. Kia tvrdí, že audio má GT4 Stinger zabudované pod kapotou a že jeho reproduktormi je výfukové potrubie. Nechýbajú však škrupinové sedadlá, sploštený športový volant a červenou farbou podsvietený prístrojový panel s veľkým otáčkomerom a ukazovateľom zaradeného prevodového stupňa. Záľubu v sparťanstve dokazuje aj gumenými podlahovými rohožami a koženými pútkami namiesto vnútorných kľučiek dverí. Zaujímavým detailom sú transparentné predné stĺpiky.

Interiér je zariadený vyslovene sparťansky.... Foto: Kia
Kia GT4 Stinger Interiér je zariadený vyslovene sparťansky. Nenájdete v ňom ani len audiosústavu. Kia tvrdí, že audiom Stingeru je motor a reproduktormi výfuky.

Kia zatiaľ výrobu GT4 Stinger nepotvrdila. V jej portfóliu by sa však takýto model nepochybne vynímal a zaplátal dieru tam, kde sesterský Hyundai už dávnejšie operuje svojím kupé Genesis. A Stinger by mohol byť vážnou hrozbou aj pre americkú ikonu Ford Mustang, ktorý sa, mimochodom, chystá do Európy tiež so 4-valcom, alebo dobre zavedený Nissan 370Z. O atmosférických zadokolkách Toyota GT86 a Subaru BRZ ani nehovoriac.

Kia GT4 Stinger slávi svetovú premiéru na práve prebiehajúcom autosalóne v Detroite. Za jej vznikom stojí americké dizajncentrum automobilky, kde sa zrodili aj ostré koncepty Kia Trackster alebo Kia Gross GT.

Kia GT4 Stinger
Kia GT4 Stinger
+11Kia GT4 Stinger

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Concept #koncept #kupé #autosalón Detroit 2014 #Kia GT4 Stinger
Články podľa značiek